Hjem
Aktuelt
Podcast

Unge vil ha pause fra skjermene

– Unge bruker stadig flere timer daglig foran skjermen - mot sin vilje, sier stipendiat Mehri Agai i podcasten UiB Popviten.

UiB Popviten
I Popviten-episoden "Skjermgenerasjonen" er psykolog og stipendiat Mehri Agai med som gjest.
Foto/ill.:
UiB / Colourbox

Hovedinnhold

Den første generasjonen av digitalt innfødte er i ferd med å bli voksne. Nå begynner forskere å finne ut hvordan det har påvirket dem å vokse opp i en hyperdigital verden.

– Dagens unge er digitale på en helt annen måte enn foreldrene deres var. Størstedelen av kommunikasjonen deres skjer digitalt, og de har alltid underholdning tilgjengelig. Livet deres i sosiale medier har på mange måter erstattet det gamle ungdomsrommet med plakater på veggene som viser hvem de er, sier psykolog og medieforsker ved UiB, Mehri Agai.

Hun er gjest i UiB Popviten-episoden «skjermgenerasjonen». Hør episoden her.

7 timer på skjerm om dagen

Medieundersøkelser viser at barn og unge bruker stadig flere timer på nett hver dag. I Agais forskning undersøker hun skjermbruk blant unge og hvordan de begrenser egen bruk.

– Undersøkelser viser at rundt 70 prosent av norsk ungdom er mer enn 3 timer på skjerm hver dag. Ungdommene jeg har intervjuet forteller at de bruker mellom 5 og 7 timer på skjermer. Og de problematiserer alle sin egen atferd. De forsøker å koble fra, men det er ikke så lett, forteller Agai.

Så mye av de unges sosiale liv foregår på nett at de risikerer de å falle utenfor hvis de kobler av.

– Dessuten ser det ut til at det å koble fra kan være et klassespørsmål. Hvis man skal koble fra trenger man alternative aktiviteter – og de koster ofte penger. Det kan være vanskelig i familier med lav inntekt, sier Agai i podcasten.

Psykiske problemer øker

Flere studier har vist at dagens unge har mer psykiske problemer enn tidligere generasjoner, uten at man vet hva som er årsaken. 

– Da er det naturlig å spørre seg om skjermene er en del av forklaringen. Men studier har ikke vist noen sammenheng mellom antall timer på skjerm og psykiske problemer, forteller Agai.

Agai mener at økningen i psykiske helseproblemer blant unge kan henge sammen med andre samfunnsendringer, som økt individualisering og fokus på selvoptimalisering.

– Det er en trend som er eldre enn smarttelefoner og sosiale medier, men vi har sett en forsterkning de siste 10 årene. Selv om sosiale medier ikke er årsaken, kan de bidra til å forsterke denne tendensen. Likes og dyrkingen av individet som en slags hovedperson i egne kanaler gjør at individfokuset øker, sier hun i podcasten.

Avkoblingstrend

Alle ungdommene Agai har intervjuet i sin forskning forteller at de forsøker å praktisere det som kalles digital frakobling. Det kan være alt fra en økt bevissthet på skjermtid til strategier for å unngå skjermer i ulike situasjoner.

– Men det er krevende å unngå skjermene. Sosiale medier er avhengighetsskapende og dessuten finnes stadig flere viktige funksjoner som vipps, bankid, osv på telefonen. Det gjør det vanskelig å begrense bruken, sier hun.

Ungdommene Agais har intervjuet forteller om en rekke ulike strategier for å begrense egen skjermbruk. De bruker for eksempel ulike moduser på telefonen for å unngå forstyrrelser eller har egne skjermfrie tider eller aktiviteter.

– Samtidig ser vi at avkobling er del av en større samfunnstrend hvor vi forsøker å være mer til stede i øyeblikket. Alt fra mindfullnes og yogareiser til flytetanker kan være eksempler på dette, sier hun.

Hør mer om hvordan det går med «skjermgenerasjonen» her: