Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Naturstoffer med potensielle medisinske egenskaper

Andrea Estefania Carpinteyro Diaz disputerer 19.4.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Chemical studies of cytotoxic natural products from toxic and edible plant sources".

Hovedinnhold

Farmakognosi fokuserer på studiet av naturlige kilder, slik som planter, dyr og mikroorganismer. Disse kildene har blitt brukt i tradisjonell medisin i århundrer. Ved å utforske dem kan vi finne nye bioaktive forbindelser med potensial til å behandle sykdommer som for eksempel kreft. Denne doktorgradsavhandlingen fokuserer på isolering og identifikasjon av naturstoffer fra fire utvalgte planter: Narthecium ossifragum, Osmunda regalis, Cryptogramma crispa, og Anthriscus cerefolium. Her ble den cytotoksiske aktiviteten til nyoppdagede og interessante naturstoffer testet på blodkreftceller og normale cellelinjer. En kombinasjon av avanserte NMR-spektroskopiske teknikker, CD-spektroskopi og høyoppløselig massespektrometri ble brukt for strukturbestemmelse av 43 forbindelser, hvorav 13 forbindelser beskrives for første gang. I tillegg presenterer avhandlingen resultater fra cytotoksiske aktiviteter for 25 forbindelser. Resultatene fra studiene av cytotoksisk aktivitet av disse naturstoffene motiverer for videre og mer omfattende studier av deres cytotoksiske aktivitet og mekanismer for deres cytotoksisitet på cellulært og molekylært nivå. I motsetning til konklusjonene i eksisterende vitenskapelig litteratur viser resultatene i avhandlingen at sarsasapogenin-derivater fra N. ossifragum ikke kan brukes som virkestoffer i kreftlegemidler på grunn av signifikant ikke-selektiv cytotoksisitet overfor både kreftceller og normale cellelinjer.

Personalia

Andrea Estefania Carpinteyro Diaz ble født i 1984 i Mexico. Hun har en bachelorgrad som biokjemiingeniør og en mastergrad i matvitenskap fra Instituto Politecnico Nacional i Mexico. I tillegg har hun en mastergrad i kjemi fra Universitetet i Bergen. Arbeidet med avhandlingen har foregått ved Kjemisk Institutt og Klinisk Institutt 2, med veiledning fra Professor Torgils Fossen, Professor Lars Herfindal, og Professor Svein Haavik.