Hjem
Senter for digitale fortellinger
Workshop

Not For You but For Them: Defusing and Reconfiguring TikTok’s Distortions of Time and Memory

Hvorfor mister vi oversikten over tid når vi surfer på TikToks For You-side? Hva skjer når brukere går inn i en nesten transetilstand når de blar gjennom TikToks endeløse videofeed? Hvem drar mest nytte av argumentet om at TikToks AI-algoritme virkelig får deg, ser deg, kjenner deg?

Hovedinnhold

Denne workshopen, ledet av kunstner og gjesteforsker Ben Grosser, vil utfordre de rådende mytologiene om TikToks berømte algoritmiske feed. Foredrag og diskusjoner vil foregå på engelsk.

Etter en kort presentasjon av Marianne Gunderson om arbeidet med å undersøke hvordan TikTok-brukere snakker om og føler seg sett av algoritmen, vil arrangementet fortsette gjennom teoretiske grunnlag og en oversikt over Grossers relaterte prosjekter.

Deretter vil deltakerne delta i en høyst uvanlig aktivitet: 40 minutter med bevisst, målrettet og hoppfri visning av hver eneste video på TikTok-feeden deres. Denne handlingen med nøye leting vil uskadeliggjøre noen av appens mest skadelige effekter, slik at gruppen kollektivt kan undersøke akkurat hva TikTok virkelig viser oss og hvordan grensesnittets design med vilje former vår oppfatning av feeden. Hver video som vises, vil også tjene som emner for sammensetningen av korte tekstsvar på en rekke spørsmål.

Tekstene vil bli samlet og vevd inn i et app-basert kunstverk som (re)presenterer TikTok i en ny kontekst, et prosjekt som bruker taktikken med grensesnittreduksjon for å hjelpe andre til å se og føle på nytt hva TikTok er og hvordan det fungerer.