Dokumenterar det skeive utelivet for første gang
Representantene for det tidlige LHBT-Norge minnes en litt annen hverdag: – Tenk, samme kjønn danser sammen og jeg ser det!
Hovedinnhold
Utstillingen Gay clubbing, skeivt uteliv i Norge 1950 – 2017 dokumenterer og formidler hvilken rolle utelivet, kulturen og livet knyttet til barer, klubber og andre treffsteder har spilt for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner fra 1950 og frem til i dag. Et unikt billedmateriale er samlet inn, og sentrale aktører fra utelivet er intervjuet.
Den skeive historien handler ikke bare om saksdokumenter og politiske prosesser, men også om det levde livet. Gjennom å se på utelivet får vi for første gang fram den fascinerende historien om hvor ekstreme forandringene har vært de siste 50 årene.
– «Tenk, samme kjønn danser sammen, og jeg ser det!» Det var en stor opplevelse. Tenk å få den opplevelsen: «dette er mine folk», sier Aasmund Vik, som er medlem av den tidlige norske LHBT-organisasjonen DNF-48 siden 1968, og er intervjuet i arkivets Livsminnehistorieprosjekt.
Skeivt arkiv tar vare på, dokumenterer og formidler LHBT-historie. Arkivet er lokalisert ved Universitetet i Bergen. Utstillingen arrangeres i samarbeid med kunstplass [10] og Kulturhistorisk museum UiO.
- Se smakebiter på prosjektet til høyre, eller på Skeivt utelivs Facebook-side
Strengt hemmelige fester
I begynnelsen var det hemmelige fester der du måtte være invitert og godkjent av to andre deltakere for å slippe inn. I de leide festlokalene på Snarøya som DNF-48 disponerte, var det vanlig å gå av bussen to stopp før eller etter for ikke å vekke mistanke. I køen utenfor eller på veg til homsestedet Metropol på 70-tallet kunne du bli slått ned av homofobe.
Historisk sett var miljøet sterkt preget av politisk uenighet med en blanding av lesbiske feminister, lærhomser og intellektuelle. Det ble også fort en smeltedigel da mange flyttet fra bygdene og ellers i landet til Oslo for å delta. For andre igjen ble stedene en viktig plass å kunne leve ut sin seksualitet noen helger i året.
AIDS-epidemien rammet homsene spesielt hardt, også i Norge ble mange syke og døde. Naturlig nok ble utelivet i perioder preget av dette. Utestedet Metropol var for eksempel de første som inviterte til informasjonsmøtet om sykdommen.
De senere tiårene har mange skeive utesteder i Oslo dukket opp like fort som de har forsvunnet igjen. Unntaket er London pub som har hatt kontinuerlig drift siden 1979.
Den komplette skeive utelivs-tidslinjen vil bli presentert i stor-format, rikt illustrert, på utstillingen.