Hjem
Centre for Cancer Biomarkers
Ny doktorgrad

Ulike perspektiver på å forstå og håndtere eggstokkreft

Karen Rosnes Gissum forsvarte 28. juni 2024 sin doktorgradsavhandling «Unveiling the Complexities: Patients’ and Healthcare Providers’ Perspectives on Understanding and Managing Ovarian Cancer» ved Universitetet i Bergen. Dette er et enestående doktorgradsarbeid ved CCBIO som dykker ned i perspektivet til pasientene og helsepersonell, og ikke i et kreftforskningsprosjekt. Forskning på biomarkører for kreft ble ikke desto mindre oppfattet av pasientene som noe som kunne gi dem den tryggheten deres egen kropp ikke kunne gi dem.

Group photo.
Karen sammen med evalueringskomitéen Simen A. Steindal, Tone Merete Norekvål og Karina Dahl Steffensen.
Foto/ill.:
CCBIO

Hovedinnhold

Eggstokkreft er en alvorlig sykdom som fremdeles har en dårlig prognose til tross for introduksjon av nye og moderne metoder for behandling. Pasienter med eggstokkreft vil ofte oppleve en lang og krevende sykdomsperiode med mange plager, både på grunn av sykdommen og fra bivirkninger knyttet til behandlingen. Å gi riktig behandling og oppfølging til denne pasientgruppen skaper dermed betydelige utfordringer for helsevesenet.

Bedre forståelse for både pasienter og helsepersonell

I sitt doktorgradsprosjekt har Karen Rosnes Gissum undersøkt hvordan pasienter og helsepersonell opplever og håndterer sykdomsforløpet ved eggstokkreft. Sykdommens natur krever at kommunikasjonen mellom pasienter og helsepersonell burde berøre mer enn rent medisinske aspekter av sykdommen og behandlingen. Selv om vi vet mye om eggstokkreft og hvordan den utvikler seg, mangler vi kunnskap om hvordan pasientene opplever sykdommen og pasienters og helsepersonells tanker om å leve med denne krefttypen.

Intervjuer og diskusjon i grupper

Ved å bruke fenomenologi som metode og ta i bruk et kvalitativt design, ble det gjennomført totalt fem fokusgruppediskusjoner med en gruppe pasienter med eggstokkreft (n = 4), ni individuelle intervjuer med gynekologer i onkologiske omgivelser (n = 9) og fem fokusgruppediskusjoner, hver med en annen gruppe sykepleiere som arbeider med gynekologiske onkologiske pasienter (n = 26).

Begrenset forståelse for pasientens opplevelse av sykdommen

Gjennom intervjuene med pasienter med eggstokkreft og med helsepersonell (sykepleiere og gynekologer) har Gissum observert at det ofte er vanskelig for pasientene å forklare erfaringene sine til omgivelsene, inkludert helsepersonell og andre rundt dem. Selv om den medisinske utviklingen har gitt bedre innsikt i sykdommen og forbedret prognosen, har helsepersonell likevel ofte begrenset forståelse av andre sider ved pasientenes sykdomsopplevelse. I tillegg fremstår det for pasientene som om helsepersonell ofte distanserer seg fra deres virkelighet noe som utilsiktet skaper en barriere mot å forstå alle deler av pasientens sykdomsopplevelser.

Behov for helhetlig omsorg

Dette prosjektet dykker ned i den komplekse dynamikken i å forstå og håndtere eggstokkreft fra perspektivene til pasienter og helsepersonell. Gjennom fenomenologisk undersøkelse har Karen kartlagt opplevelsen som disse pasientene går gjennom mens de strever med dype fysiske og følelsesmessige utfordringer.

Ph.d. prosjektet belyser hvor komplisert det er å forstå både sykdommen og sykdomsopplevelsen ved eggstokkreft, både for pasienter og helsepersonell. Funnene viser hvor viktig det er med helhetlig omsorg for å kunne imøtekomme de individuelle behovene til pasienter rammet av denne sykdommen.

Gratulerer til Karen med et flott doktorgradsarbeid!