Kristine Kreftcelle – kroppens sosiopat
Hvordan tenker en kreftcelle? Kanskje tankegodset ikke er så fullstendig fremmed for det moderne mennesket, inkludert de av oss som kommer seg opp og frem på andres bekostning, samfunnets kreftsvulster. Kreftcellens tragiske skjebne skyldes ekstrem selvopptatthet, den ødelegger både sin vert og seg selv. Den lengter tilbake i evolusjonen til den gang den var et encellet dyr, og ikke hadde naboceller å ta hensyn til. Men kroppen på mikronivå og samfunnet på makronivå fungerer bare når bestanddelene innser at de er gjensidig avhengig av hverandre, og er villig til å leve kollektivt.
Hovedinnhold
Foredraget er en god blanding av samfunnsatire og presentasjon av kreftcellens tankesett basert på en kronikk i Aftenposten. Henriette hopper tidvis inn og ut av rollen som kreftsvulst på ulike stadier, med de manipulasjonsevner og den eksentrisitet som forventes av en kreftcelle med ambisjoner. Kreftcellen er en skikkelig drittsekk som bare tenker på seg selv, og det gjelder kreftsvulster i kroppen så vel som svulster i samfunnet. De som utnytter andre, bruker opp ressurser og omsider forårsaker sitt eget endelikt.
Ved å konfrontere publikum med kreftcellepersonligheten og få dem til å innse hvor lett det er å la seg rive med og bli fascinert av slike typer kan de skjønne hvordan utviklingen fra en enkelt mutasjon til en fullverdig metastaserende svulst kan skje selv den beste. På den annen side er det mulig å sette inn mottiltak på hver eneste trinn i denne utviklingen. Man skjønner at en diagnostisert kreftsvulst kan ha svært mange ulike utfall. Inkludert ingen sykdom overhodet. Frykten for sykdom grunnet manglende kunnskap om kreftens ”tankesett” kan være vel så lammende. I etterkant får publikum en tøysete personlighetstest der de kan finne ut i hvilken grad de har en kreftcellepersonlighet eller en normal cellepersonlighet. Disse to ytterpunktene representerer ekstrem egoisme eller ekstrem kollektivisme, ingen er optimal for mennesker, men alle personlighetstrekkene er omtalt i foredraget og problematiserer Per Fuggelis læresetning ”Ikke vær et 1-tall på jorden, bry deg om flokken din».
Alder på publikum: Passer ungdom og voksne, virkemidlene kan tilpasses publikums alder.
Varighet på hendelse: 50 minutter foredrag + 20 minutters utfylling av personlighetstest og/eller diskusjon.
Foredraget tilbys gratis i regi av CCBIO og Norges Forskningsråd (NFR).
Bestillingsfrist: 4 uker i forkant.
Tilbakemeldinger:
«Tror det er svært viktig at unge får en innfallsvinkel til et så seriøst tema på en litt "useriøs" og artig måte.»
«Ser også potensial for å kjøre forstillingen i krl-faget»
«Mye fnising og latter når Kristine Kreftcelle flørter og manipulerer enkeltindivider i publikum for å få innpass og tjenester fra dem»