Hjem
Senter for digitale fortellinger
Foredrag

Robert Arellano: 50 år med hypertekst

Ei reise gjennom hypertekstens historie – fem tiår med historieforteljing fram til i dag.

A Half-Century of Hypertext: the Center for Digital Narrative Inaugural Lecture by Robert Arellano

Produsent:
CDN

Hovedinnhold

"Eg vil samanlikne opplevinga i tradisjonelle forteljingar med å lytte til ein guide på ein turbuss, medan lesing av hypertekst er å setje seg på eit tog, gå av eit tog i ein ukjend by, og vandre nedover alle bakgater som fanger interessa di. Det er meir som backpacking", seier professor Robert Arellano, i denne første CDN-forelesninga, om emnet hypertekstlitteratur.

Arellano underviste i nokre av dei første digitale skriveverkstadar, frå 1991 og utover. I 1996 publiserte han den første hypertekstromanen som dukket opp på nettet, Sunshine '69. Den djupe tilknytninga til digitale forteljingar sitt opphav har forma tiår med kreativ skriving og pedagogiske arbeid innan elektronisk litteratur.

Her gir han en oppdatering til eit nyleg foredrag på "Half-Century of Hypertext"-feiringen ved Brown University, og gir eit nytt perspektiv på utviklinga av hypertekst og innflytinga på moderne digitale fortellinger.

Robert Arellano at CDN lecture
Foto/ill.:
CDN

Gjennom Arellanos unike blikk arbeider vi oss gjennom hyperteksten frå si tidlegaste byrjing til allestadsverande bruk i dag, og er vitne til den djupe påverknaden den har på moderne digitale forteljingar og våre daglege interaksjonar på internett.

Foredraget er transkribert i Vimeo-lenka and vedlagt som PDF under.