Bli etterpåkloke nå mot koronovirus
SIH Professor Ingunn Marie S. Engebretsen foreslår at vi bruker tiden frem til påskeferien og hele påsken på å gjenvinne kontrollen over koronaepidemien.
Hovedinnhold
Ingunn Marie S. Engebretsen er lege og professor ved Senter for internasjonal helse, UiB. Hun skriver i BT at "Etter å ha brukt vinterferien (uke 8 og 9) på å dra viruset inn i landet, og ukene etterpå til spre viruset og miste oversikten, er mitt forslag at vi bruker tiden frem til påskeferien og hele påsken til å gjenvinne oversikten."
Professor Engebretsen sier viderere ...
«Det jeg ønsket å si noe om var usikkerheten jeg kjente på og ønsket om felles mål og enhetlige beskjeder. Heldigvis viste pressemeldingen 12.3 en ny samlet retning som vil redusere mye av usikkerheten vi mange har kjent på forut for den. Det har blitt gitt mye såkalte blandede beskjeder eller «mixed messages» som det heter i den kvalitative helseforskningslitteraturen. Det er beskjeder med innhold som gjør at man føler seg presset til noe (for eksempel komme på jobb) selv om man bør gjøre noe annet av risikohensyn (for eksempel være borte fra flest mulig fordi man tror man kan være eksponert). For eksempel skal disputaser holdes med en svært liten kjerne som må stille, men kanskje noen der hjemme har blitt eksponert?
UiB hadde en liten fase hvor det ble gitt slike blandede beskjeder, men retningen ble tydeligere og tydeligere fram til UiB faktisk ble stengt i går. Når man får blandede beskjeder ender det opp med at noen gjør som de selv vil og ikke bryr seg om rådene, andre blir usikre og noen følger rådene til punkt å prikke. Uansett så står man i kronisk i risikovurdering og det er slitsomt for enkeltpersoner, små kommuner eller institusjoner.
Det er derfor svært riktig å gi enhetlige samlende beskjeder. Jeg mener fremdeles at det er behov for å formulere felles mål, uttrykke dem og jobbe mot dem. For eksempel er bærekraftsmålene eksempler på mål vi jobber mot.
Når det gjelder Corona kunne vi kanskje trengt et felles mål nå. Nasjonal oversikt og kontroll til over påske var mitt noe forenklede forslag som kanskje kunne være folkehelsepedagogisk samlende.
Nå når de nasjonale rådene og reguleringen er sterkere mener jeg det har lite for seg og samles om to uker for deretter å dra på ferie. Inkubasjonstiden er lang og sykdomsperioden kan være lang, og derav tiden man står i risiko for å smitte andre.
Rebecca Cox ble nylig oppsummert i forskning.no om dette.»