Archaean-strender i Berlin: en rapport fra ICDP BASE-prøvetakingsgruppen
Hvordan så jordoverflaten ut for mer enn tre milliarder år siden? Hva slags mikrober levde der, og når begynte de å produsere oksygen? Og hvordan var temperaturen og sammensetningen av de gamle havene og atmosfæren? Store spørsmål som disse var det som trakk en gruppe på 41 forskere til solfylte Berlin i forrige uke, deriblant vår førsteamanuensis Desiree Roerdink.
Hovedinnhold
Å studere Archaean Earth (for 4,0 til 2,5 milliarder år siden) byr på spesielle utfordringer. Det er ikke mange steder på jorden der så gamle bergarter er bevart, ettersom platetektonikken har slettet store deler av bergartene fra denne tiden. Men selv der de finnes, for eksempel i Barberton Greenstone Belt i Sør-Afrika, har forvitring forårsaket av regnvann, mikrober og oksygen i atmosfæren ofte tilbakestilt kjemiske signaturer i bergartene som vi ønsker å bruke til å studere de tidlige overflatemiljøene. Derfor må vi bore dypt ned i undergrunnen for å få tak i ferske bergarter som har unngått forvitring.
Et internasjonalt forskerteam dro derfor til Sør-Afrika med International Continental Scientific Drilling Program (ICDP) for å hente ut åtte borekjerner fra noen av de eldste sedimentære suksesjonene vi kjenner til på jorden. BASE-prosjektet (Barberton Archean Surface Environments) var spesielt rettet mot bergartene i den 3,2 milliarder år gamle Moodies-gruppen. Her finner vi sandsteiner og konglomerater som ble avsatt i gamle elver, strender, tidevannssoner og grunne marine bassenger, og flere horisonter inneholder omfattende mikrobielle matter. Dette kystmiljøet i Moodies-gruppen gir forskerne en fantastisk mulighet til å studere liv og geologiske prosesser i overgangen fra hav til land for mer enn tre milliarder år siden.
Men hvordan fordeler man nesten 3000 meter med borekjerner på en gruppe ivrige Early Earth-entusiaster i BASE Science-teamet? Dette var formålet med prøvetakingsfesten som ble arrangert 10.-14. september ved BGR Core Repository i Berlin-forstaden Spandau, der alle BASEs borekjerner oppbevares. Med været på vår side kunne vi legge ut alle de 503 kjernekassene på parkeringsplassen og plukke ut de prøvene vi ønsket i strålende solskinn. Et imponerende antall på rundt 1000 kjernebiter ble skåret ut, pakket i poser og merket på bare tre dager, klare til å bli analysert av 24 ulike forskerteam. I løpet av de neste to årene skal teamet mitt bruke prøvene vi samlet inn til å studere svovelsyklusen i disse tidlige kystområdene ved hjelp av analyser av stabile isotoper.
Mer informasjon: ICDP BASE ledes av Science Management Team under koordinering av professor Christoph Heubeck (Jena University, Tyskland) og professor Nic Beukes (nå avdød). Du finner mer informasjon og bilder fra boreprosjektet på ICDP-nettstedet.