Hjem
Eiendomsavdelingen

Bjørn Christiansens hus

Adresse: Christies gate 12. Funksjon: Det psykologiske fakultet. Arkitekt: Per Grieg. Byggeår: 1952. Verneklasse: 1

Hovedinnhold

Mange statlige institusjoner fikk nye bygninger på 1950-tallet, og bygningen i Christies gate 12 var opprinnelig bygd for Bergen Trygdekasse. Det sies at den gamle Trygdekassegården var en av bygningene som markerte at hverdagen var tilbake etter andre verdenskrig.

Arkitekt Per Grieg (som også tegnet Sundt-bygget på Torgallmenningen) gikk inn for en relativt streng sen-funksjonalistisk enkelhet. Vinduene er stramt distribuert i rader, mens den lyse, glatte overflaten i granittlignende trondhjemitt-stein minner om stilen som Le Corbusier og Bauhaus-arkitektene innførte på 1920-tallet.

I 1980 ble Det samfunnsvitenskapelige fakultet delt inn i juss, psykologi og samfunnsvitenskap. Etter noen år med adresse på Sydnesplassen, kunne Det psykologiske fakultet i 1997 flytte inn i egne, ombygde lokaler i Christies gate 12.

Du kan ikke se det fra gaten, men i andre etasje i tilknytning til kantinen ligger det en stor, solrik og skjermet uteplass som tilhører sjeldenhetene i sentrum.

Apropos:

På 1950-tallet var første etasje ut mot Lars Hilles gate innredet som bensinstasjon. Senere kom det en butikk med glassfasade her, men i dag er første etasje bygd inn mot Lars Hilles gate. Innvendig er den åpne trappehallen utsmykket med Suvi Niemenens fritthengende stålskulptur «Nexus».