Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Utvikling av protonavbildning for partikkelterapi

Helge Egil Seime Pettersen disputerer tirsdag 29. mai for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "A Digital Tracking Calorimeter for Proton Computed Tomography".

Main content

Partikkelterapi er en målrettet kreftbehandling som vil tilbys i Bergen og Oslo om få år. Ved partikkelterapi bestråles pasienten med ladde kjernepartikler, gjerne protoner, som avsetter stråledose innenfor et begrenset område – kreftsykdommen. Partikkelterapi er en nøyaktig behandling som også setter store krav til nøyaktige diagnostiske verktøy, blant annet for å beregne hvordan de ladde partiklene avsetter stråledose i pasienten.

Helge Egil Seime Pettersen beskriver i sin avhandling en type avbildningsutstyr som kan måle hvordan høyenergetiske protoner bremses ned i pasienten. Med et slikt verktøy, kalt proton-CT (Computed Tomography), kan man planlegge en mer treffsikker strålebehandling sammenliknet med dagens metoder hvor man omformer diagnostisk informasjon fra «vanlig» røntgen-CT.

I avhandlingen undersøkes muligheten for å realisere et proton-CT system ved hjelp av detektorteknologi fra det europeiske forskningslaboratoriet CERN i Sveits: En protonstråle med kjent energi bremses ned i pasienten, og protonene stoppes av flerfoldige lag med pikselsensorer som her utgjør proton-CT-systemet. Ved å sette sammen ulike kombinasjoner av proton-spor i detektoren, er det mulig å identifisere hvilken bane hvert enkelt proton fulgte, samt hvor mye energi de har mistet i pasienten. På bakgrunn av dette kan man danne seg et bilde av hvordan den enkelte pasients vev påvirker banen til protonene.

Avhandlingen omhandler måleresultater fra en eksisterende detektor for å teste detektorkonseptet. I tillegg har ulike potensielle detektoroppsett blitt simulert for å kartlegge de optimale egenskapene ved en proton-CT av denne type. En lagvis pikseldetektor er i dag under konstruksjon i et samarbeidsprosjekt mellom Høgskulen på Vestlandet, Haukeland universitetssjukehus og Universitetet i Bergen.

Personalia

Helge Egil Seime Pettersen (f. 1988 i Bergen) har mastergrad i partikkelfysikk fra Universitet i Bergen. Fra 2012 til 2015 jobbet han som medisinsk fysiker ved Haukeland universitetssjukehus, og siden det har han vært ansatt som stipendiat hos Helse Vest. Veiledere: Dieter Röhrich, Odd Harald Odland og Ilker Meric.