Spørsmål og svar om seilasen
Her finner du en rekke spørsmål og svar knyttet til seilasen i Stillehavet og bærekraftsemnet SDG200.
Main content
Kan jeg ta emnet?
Studentene som skal delta på SDG200 er allerede tatt opp.
Hva er pensum?
Pensum består av rapporter, forskningsartikler og bokkapitler. Vi skal også lese popularvitenskapelige bøker som er relevante for kurset tema.
Hvordan foregår undervisningen?
Dette kurset er basert på aktive læringsmetoder, der studentene spiller en nøkkelrolle i sin egen læring. Studentene skal jobbe mye i små grupper, med individuelle oppgaver og gruppeoppgaver. Dette innebærer få forelesninger men mye diskusjoner, kritisk tenkning, og konkrete oppgaver.
Jeg har ikke studierett høsten 2022, kan jeg melde meg frivillig som assistent?
Nei, vi har nok personale om bord til å dekke undervisningen.
Hvordan ser reiseruten ut?
Valparaíso – Tahiti 01.05.22-06.06.22
Tahiti – Cook Islands 08.06.22-13.06.22
Cook Islands – Fiji 15.06.22-26.06.22
Fiji – Samoa 30.06.22-07.07.22
Samoa – Tonga 09.07.22-13.07.22
Tonga – Fiji 15.07.22-19.07.22
Fiji – Solomon Islands 21.07.22-02.08.22
Solomon Islands – Palau 04.08.22-25.08.22
Hva må jeg ha med?
Det er begrenset plass om bord for personlig utstyr. Under toktet for du tildelt et skap med nøkkel og en skipskiste hvor du oppbevarer eiendelene dine. Ta derfor bare med det som er nødvendig. Det er dårlig plass til kofferter, og du må derfor pakke bagasjen i en bag, sjømannssekk eller lignende, som tar liten plass.
Husk også:
- Sovepose og eventuelt pute hvis du trenger det
- Varme og vindtette klær for kalde vaktnetter på dekk, husk at det ofte blåser en del på sjøen og det kan fort bli litt kaldere enn forventet.
- Komfortable klær til å «jobbe» i som tåler litt
- Solid regntøy, både jakke og bukse
- Gode sko: joggesko og vanntette sko eller gummistøvler
- Hansker kan være greit når du står til rors
- Håndklær og toalettsaker
- Badetøy
- Dykkermaske / snorkel
- Fritidstøy, når du kommer i land
- Kamera
- Personlige medisiner, linser med linsevæske osv. For hele seilasen
Følgende er obligatorisk å ta med ved reiser til utlandet:
– Gyldig pass minimum seks måneder etter at seilasen er over.
Får vi lov til å komme i land i alle stedene Lehmkuhl stopper i i løpet av kurset?
Ja, i utgangspunktet skal alle kunne gå i land i hver havn. Med forbehold om koronastituasjonen og lokale restriksjoner.
Hva med visum, skal jeg skaffe det selv?
Hver enkelt medseiler er selv ansvarlig for å sette seg inn i de ulike lands visumregler og medbringe nødvendige dokumenter.
Hvilke måltider serveres om bord?
Det blir servert tre måltider gjennom dagen.
- Frokost kl. 07:20–08:30
- Lunsj kl. 11:20–12:30
- Middag kl. 17:30–18:30
Enkel nattmat blir satt frem for nattens vaktlag.
Det er to faste pauser hver dag: ti-kaffe og tre-kaffe. I tillegg til kaffe og te serveres det ofte en liten snacks eller matbit ved siden av.
Er det lov å nyte alkohol og sigaretter under seilasen?
Det er nulltoleranse for alkohol om bord i Fartøyet under selve seilasen og under dekk ved havneopphold. Tillatelse til å nyte alkohol på dekk ved havneligge kan gis etter godkjenning fra kapteinen. Sigaretter er lov, og det finnes askebeger et par steder på dekk. Sigarettsneiper må aldri kastes over bord.
Er det mulig å kjøpe snacks om bord?
Ja, «Slappen» er skipets kiosk og taxfree-utsalg med et enkelt utvalg kioskvarer og hygieneartikler. Du kan kjøpe den lovlige kvoten alkohol og tobakk på utenlandsturer. Varene må oppbevares og fortolles i henhold til regler om bord og i ankomsthavnen.
Jeg har cøliaki/annen sykdom med streng diett, får jeg tilrettelagt kosthold?
Ja, en cøliakiker vil få tilrettelagt mat. Innenfor rimelighetens grenser forsøker skipet alltid å imøtekomme krav om ulike dietter. Med forbehold ved ekstreme allergier, som f.eks. har medført sykehusinnleggelse. Slike tilfeller må vurderes i samarbeid med sjømannslegen og Statsraad Lehmkuhl. Generelt må alle sykdommer/allergier meldes inn i god tid før avreise.
Vi vil prøve å tilrettelegge så godt det lar seg gjøre, men ønsker samtidig å gjøre oppmerksom på at vi kommer til å være 6 uker i sjøen før første anløp og det er begrenset med lagrings- og kjølemuligheter om bord.
Vegetar: Det begrenset med friske grønnsaker om bord etter 6 uker. Da vil vi kunne tilby hermetikk.
Laktoseallergi: Ikke noe problem å lage mat uten laktose, men vi har ikke anledning til å tilby laktosefrie spesialprodukter under hele seilasen. Vi vet ikke enda om slike produkter vil være tilgjengelig på stillehavsøyene.
Gluten: Samme som laktose. Tilgang på glutenfrie spesialprodukter vil sannsynligvis bli dårligere og dårligere.
Vi har dessverre ikke kapasitet til å frakte med oss ubegrenset mengde fryst varer, men vil forsøke å ha et alternativt tilgjengelig for alle.
Det vil være mat tilgjengelig, men det er ikke sikkert at vi vil kunne tilby et fullgodt alternativ til alle måltider under hele seilasen.
Vi håper på forståelse for det.
Jeg er vegetarianer, vil jeg få tilrettelagt for vegatarkost?
Ja, vegetarianere får vegetarkost om bord på skipet.
Jeg blir veldig sliten av å våken om natten. Kan jeg gå lov til å være på vakt bare på dagen?
Alle skal bidra på sine skift, det vil mest sannsynligvis bli endringer i vaktlagene i løpet av seilasen.
- Rød vakt: kl. 12–16 /kl. 00–04
- Hvit vakt: kl. 04–08 /kl. 16–20
- Blå vakt: kl. 08–12 /kl. 20–24
Jeg er vant til å trene daglig, hvordan kan jeg holde meg i form om bord?
Det er ikke treningsfasiliteter om bord på skipet. Som medseiler får man imidlertid mye fysisk aktivitet gjennom dagen. Det er også store områder på skipet, noe som gjør det fullt mulig å gjennomføre øvelser på treningsmatte.
Hva vil det si å være medseiler?
Som medseiler på Statsraad Lehmkuhl tar du del i den daglige driften av skipet. I denne videoen kan du se litt mer om hva det vil si å være medseiler:
Finnes det vanlige toaletter og dusjer om bord?
Det er moderne sanitære fasiliteter på skipet, med felles toaletter og dusj. Det er flere separate dusjer, både på dame- og herretoalettene.
Jeg har en kronisk sykdom, kan jeg allikevel delta?
Alle som skal delta på emnet må få en godkjent helseerklæring. Det får man ved å gjøre en undersøkelse hos godkjent sjømannslege. UiB dekker kostnadene for slik undersøkelse for studentene som deltar. Les mer hos Sjøfartsdirektoratet.
Jeg er gravid, kan jeg delta?
Nei. Gravide kan ikke delta på dette kurset, selv om man har godkjent helseerklæring fra sjømannslege.
Hvordan er livet om bord?
Studentene skal både studere, jobbe og bo om bord på Statsraad Lehmkuhl i de månedene kurset varer. Statsraad Lehmkuhl har på sine egne nettsider mye informasjon om livet om bord under seilas. Her er også en video om hvordan livet er om bord på skipet:
Kan jeg få overnatte i lugar?
Nei, det er ikke lugarer for studentene på seilasen, kun hengekøyer. Dere sover side om side i hengekøyer som ekte sjøfolk på banjerne, som er lokalene under dekk. Den første dagen om bord får alle tildelt en hengekøye med tilhørende skap og skipskiste, hvor man kan oppbevare sine personlige eiendeler.
Hvor mye koster det?
Selve kurset koster ingenting, men du må betale 250 kroner per døgn i matpenger. I tillegg må du selv betale reisen til Chile og hjemreisen fra Palau. Totalt for mat og reise bør du regne med en kostnad på ca. 55.000 kroner.
Depositum må betales inn halvparten, 15 000 innen 15.01.22 Resten må betales innen 01.03.22.
Ved deltagelse på emnet kan du søke om én ekstra måneds lån og stipend for skoleåret 2021/2022. Lånekassen har vilkår som må oppfylles for at du skal kunne motta ekstra studiestøtte. Se forskrift om utdanningsstøtte § 72, avsnitt syv, bokstav b. og c. (https://lanekassen.no/nb-NO/regelverk/tildeling/del3-kapittel10/#72). Etter opptaket til emnet vil Universitetet i Bergen informere Lånekassen om studentene som er tatt opp.
Ansvar om bord og på land
Husk at hver enkelt har et ansvar for sikkerhet om bord, men også for hverandre som gruppe.
Når du reiser med One Ocean er du ikke bare du. Du er en ambassadør for din institusjon, Statsraad Lehmkuhl, One Ocean og Norge. Vi forventer at våre studenter følger lokale skikker og regler, og respekterer hvert lands mennesker og kulturer.
Er det tannlege om bord?
Nei, det er ikke tannlege ombord - kun lege. Det anbefales derfor å ta en tur til tannlegen for sjekk før avreise.
Har du fortsatt spørsmål? Send e-post til oneocean@uib.no