Home
Bergen Research Group for Innovation, Growth, Health and Technology (BRIGHT)

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Forskningsresultater

Resultater fra "Skreddersydd musikkterapi ved demens"

Main content

Totalt 11 deltakere med pårørende deltok i studien. Første, femte og tiende time med musikkterapi ble filmet og kodet med programvaren Noldus Observer XT ©. Sosial interaksjon (baselinefase) ble sammenlignet med musikkterapi (intervensjonsfase). I alt 32 sesjoner med musikkterapi og til sammen 2102 observasjoner ble inkludert i en meta-analyse der vi sammenlignet nivået av velvære og positiv sosial atferd de to fasene.

Velvære viste en økning på 48% under musikkterapien. Positiv sosial atferd økte med 32%. Heterogeniteten i resultatene var høy, og vi undersøkte mulige forklaringer gjennom robust meta-regresjonsanalyse. Der fant vi at alvorlighetsgraden av demens predikerte økning i nonverbal sosial interaksjon. I gruppen med moderat demens økte nonverbal sosial interaksjon med 93%. 

Demens er en sykdom som påvirker relasjonene til mennesker man har rundt seg. Implikasjonene av våre forskningsresultater er at musikkterapi har potensiale til å påvirke både personens individuelle velvære og samspillet i nære relasjoner. Det er behov for å styrke forskning på musikkterapi og hvilken virkning den har på positiv sosial atferd. Studien bidrar også til å generere nye hypoteser og problemstillinger.

Resultatene fra studien er publisert i tidsskriftet Glinical Gerontologist

Vi arbeider også med et formidlingsprosjekt knyttet til studien, som du kan lese om her

Forskningsprosjektet er finansiert av Universitetet i Bergen, Det Psykologiske Fakultet, NKS Olaviken Alderspsykiatriske sykehus, Polyfon kunnskapsklynge for musikkterapi og L. Meltzers Høyskolefond.