Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Innovative feltmålinger av ekstrembølger

Mika Petteri Malila disputerer 16.9.2022 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "An investigation into the dynamical and statistical properties of dominant ocean surface waves using close-range remote sensing".

Main content

Vinddrevne overflatebølger spiller en viktig, men ofte oversett rolle i samspillet mellom hav og atmosfære. Ekstreme enkeltbølger, også kalt freak- eller monsterbølger, utgjør også en trussel for liv og verdier til havs. Målinger av bølger under stormforhold i åpent hav er viktige for valideringen av numeriske og statistiske bølgemodeller, men er vanskelige å få tak i grunnet utfordringer med å samle observasjoner under ekstreme forhold.

Denne avhandlingen har brukt innovative fjernmålingsmetoder til å måle bølger i Nordsjøen og det nordlige Stillehav. Fjernmålingssystem gjør det mulig å samle observasjoner under forhold som det ikke er ansvarlig å operere trasisjonelle, båtbaserte oseanografiske instrument i. Observasjonene består av stereokameradata og laseraltimetermålinger fra Ekofiskfeltet i sentrale Nordsjøen og videomålinger av brytende bølger samlet under et forskningstokt i Alaskabukta.

Forskningsresultatene som blir presentert i denne avhandlingen bekrefter tidligere modell- og laboratoriebaserte teorier om bølgebrytning i åpent hav og ekstrembølgedynamikk for første gang ved bruk av feltmålinger. Disse resultatene kan brukes til å avansere representasjonen av bølgerelaterte prosesser i vær- og klimamodeller, og til å forbedre sikkerhetsrutiner i offshorebransjen.

Personalia

Mika Malila er stipendiat på Meteorologisk institutt og Geofysisk institutt (GFI) på Universitetet i Bergen. Han har tatt bachelorgrad i meteorologi og oseanografi på GFI og mastergrad i fysisk oseanografi på GFI og Nansensenteret.