Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Hvordan utvikles lav-vinklede normalforkastninger?

Jhon Meyer Muñoz-Barrera disputerer 5.4.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Tectono-stratigraphic model for high-displacement crustal normal faults on continental rifts".

Main content

Åpningen av Nord-Atlanteren nådde klimaks etter en lang periode med ekstensjon i ulike faser fra perm til sen-paleocen. Nye seismiske refleksjonsdata gjort oss i stand til å dokumentere og studere normalforkastninger med svært stor forflytning - langt over 10 km - som avgrenser de ulike domener i riftmarginer.

I sin avhandling dokumenterer Muñoz-Barrera i stor detalj forkastningskoplekset Klakk utenfor kysten av Trøndelag. Som en del av dette avdekkes  forkastningenes struktur og utvikling over tid. Oppgaven undersøker et viktig, men understudert problem – nemlig utviklingen av normalforkastninger med svært høy forflytning. Slike forkastningssystemer bidrar til vesentlig tynning av kontinentalskorpen langs riftmarginer. Oppgaven fokuserer på (i) å dokumentere strukturen til forkastinger som bidrar til tynning av jordskorpen, (ii) å undersøke når, hvor og hvordan disse strukturene dannes, (iii) å belyse hva som kontrollerer deres dannelsen,  og (iv) å undersøke hvordan disse strukturene kontrollerer den tektonostratigrafiske utviklingen av necking-domener i riftede marginer.

Avhandlingen bidrar med ny, detaljert forståelse av riftmarginers utvikling, og presetnerer en ny modell for den tektonosedimentære utviklingen av tilliggende sedimentære basseng. De tektonosedimentære modellene bidrar i sin tur til økt forståelse av reservoarers lokalisering og egenskaper, noe som har implikasjoner for olje- og gassutvinning, energiomstilling, og CO2-lagring.

Personalia

Jhon M. Muñoz-Barrera har BSc fra Universidad Nacional de Colombia (2004) og en mastergrad i Petroleum Geoscience Engineering fra Universitetet i Stavanger (2015). Jhon har erfaring fra flere oljeselskaper i Colombia, og jobbet i Faroe på norsk kontinentalsokkel. De siste årene har Jhon jobbet som rådgiver innen strukturgeologi i regionale olje- og gassforskningsprosjekter i Colombia. Hovedveileder for avhandlingen er professor Atle Rotevatn og medveileder er professor Robert Gawthorpe.