Belyste politikken rundt lavtlønnsarbeid
Georg Picots WAGEREG-prosjekt er avsluttet.
Main content
WAGEREG-prosjektet, «Bringing in the state: The politics of wage regulation and low-wage employment», startet i desember 2018 og ble avsluttet i slutten av 2023. Det ble ledet av Georg Picot, professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, og finansiert av FRIHUMSAM Young Research Talents-ordningen til Norges forskningsråd.
WAGEREG hadde som overordnede mål å utvikle en ny forståelse av statens regulering av lønninger og å forklare variasjoner i statens regulering av lønninger, spesielt med tanke på lavtlønnsarbeid. Mer spesifikt ønsket prosjektet å belyse hvordan stater møter utfordringen med lavtlønnsarbeid. Videre søkte det å forklare hvorfor stater bruker ulike verktøy de bruker for å regulere lav lønn.
– I mange stater utenfor Skandinavia har minstelønn blitt et viktig verktøy for å regulere arbeidsmarkedene. Jeg startet dette prosjektet fordi det var ekstremt lite forskning om politikken bak minstelønn og relaterte politikker, sier Georg Picot.
Prosjektet brukte kvantitative metoder og undersøkte 33 utviklede land, samt kvalitative metoder for å studere Storbritannia og Norge mer detaljert.
Utfordringer med Covid-19
Covid-19-pandemien brøt ut i løpet av det andre prosjektåret og hadde stor påvirkning prosjektets andre år. Som følge av dette måtte prosjektet skalere ned planene for case-studiene på grunn av begrensninger på feltarbeidet. Men generelt sett kunne prosjektet gjennomføres som planlagt.
– Vi måtte justere litt, men jeg er glad for at vi klarte å gjennomføre prosjektet vellykket til tross for de vanskelige omstendighetene.
Prosjektets påvirkning
I tillegg til Georg Picot, ble Siri Hansen Pedersen ansatt i PhD-stillingen som var en del av prosjektet. I sin avhandling undersøkte hun politikk som adresserer lønnsulikhet. Joan Abbas var ansatt som postdoktor i deler av prosjektet. Og masterstudenten Balder Blinkenberg bidro som forskningsassistent.
Den gjennomførte forskningen har så langt ført til fire artikler i internasjonale fagfellevurderte tidsskrifter og to kapitler i bøker utgitt av anerkjente akademiske forlag. Videre er ni forskningsartikler på ulike stadier av publiseringsprosessen, med sikte på å bli publisert i internasjonale fagfellevurderte tidsskrifter.
Picot og Pedersen publiserte også en policy-orientert artikkel gjennom European Trade Union Institute (ETUI), hvis publikasjoner blir bredt lest av akademikere, fagforeningsmedlemmer og beslutningstakere over hele Europa.
Totalt sett har prosjektet belyst de ulike måtene stater kan påvirke lavtlønnsarbeid på, gitt viktige innsikter i politikken på dette området og tilbudt nye refleksjoner om hva minstelønn er godt for, men også deres begrensninger.
– Det var en stor glede å lede dette prosjektet, samarbeide med fantastiske kolleger og utforske grensene innen et nytt forskningsfelt, avslutter Picot.