Samarbeid mellom Bergen kommune og masterstudenter
I et nytt og spennende prosjekt samarbeider masterstudenter ved Institutt for sosialantropologi med Bergen kommune for å forske på hva som hindrer inkludering og mobilitet blant innvandrere. Målet er å utvikle tiltak som kan bekjempe transnasjonal diskriminering og undertrykkelse, som i mange tilfeller kan stå i veien for en vellykket inkludering i det norske samfunnet.

Main content
Sosialantropologer som nøkkelaktører
For å få en dypere forståelse av hvordan transnasjonal diskriminering påvirker innvandreres liv, har Bergen kommune inngått samarbeid med masterstudenter ved Institutt for sosialantropologi ved Universitetet i Bergen. Masterstudentene – Larissa Førde, Sofie Aune Ovnerud og Aurora Fisketjøn Otterå – jobber med selvstendige masterprosjekter som tar for seg temaer som negativ sosial kontroll og transnasjonal diskriminering.
Studentene forsker på hvordan ulike former for kontroll og diskriminering, som kan stamme fra både hjemlandet og det nye samfunnet, påvirker innvandreres muligheter for sosial og økonomisk inkludering. Deres forskning kan bidra til nye løsninger og anbefalinger for hvordan samfunnet kan motarbeide slike barrierer.
Aurora Fisketjøn Otterå (til høyre på bildet) sier dette om samarbeidet:
"Min masteroppgave vil omhandle den uighurske diaspora i Bergen. I løpet av mitt feltarbeid undersøker jeg hvordan det oppleves å leve som uighur i Bergen. Mange av uighurene som har måttet flykte fra Kina opplever stadig transnasjonal undertrykkelse av kinesiske myndigheter i sine nye hjemland. Jeg vil se nærmere på om dette er noe som infiltrerer hverdagen til uighurer i Norge.
Det å få muligheten til å delta på dette samarbeidsprosjektet har så langt bidratt til å gi meg ekstra mye motivasjon i arbeidet mitt. Det er fint å ha medstudenter på nært hold som man kan forholde seg til, samt veldig praktisk å ha kontakt med Tom Irgan i kommunen, en mann med mye relevant kunnskap og mange nyttige kontakter."
Etter at studentene har fullført 5-6 måneder med feltarbeid skal alle skrive hver sine individuelle masteroppgaver. I dette arbeidet blir de veiledet av dyktige forskere på instituttet med stor ekspertise på migrasjonsfeltet, henholdsvis Heath Cabot (Larissa), Synnøve Bendixsen (Sofie), og Marry-Anne Karlsen (Aurora).
Veien videre
Samarbeidet mellom kommunen og universitetet er et godt eksempel på antropologiske innfallsvinkler og metoder både er nyttige og etterspurte i arbeidslivet. Ved å kombinere forskningsbasert kunnskap og praksisnær innsikt fra både akademia og det offentlige, håper man å kunne utvikle konkrete tiltak som kan bekjempe transnasjonal diskriminering i Norge.
Dette prosjektet representerer et viktig initiativ for å øke forståelsen av de mange faktorene som påvirker inkluderingen av innvandrere og for å utvikle tiltak som fremmer en mer inkluderende og mangfoldig samfunnsstruktur i Bergen og resten av landet.
Dersom du vil lese mer om prosjektet kan du finne informasjon på kommunens nettsider ved å følge denne lenken.