Home
Department of Geography

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Veiledning masteroppgave

Ole Reidar Vetaas som veileder

Professor Ole R. Vetaas veileder masteroppgaver i miljø- og landskapsgeografi med feltarbeid i Norge eller Nepal.

Bilde fra Nepal
Photo:
Ole Reidar Vetaas

Main content

Faglig interessefelt

Jeg er interessert i globale miljøproblemer som klimaendring, introduserte arter og trusselen mot biodiversiteten. Det dagsaktuelle tema nå er bærekraftig forvaltning av natur- og kultur-landskapet. 

Jeg er generelt interessert i forskning basert på geografiske feltdata i kombinasjon med økologiske data fra digitale arkiver. Jeg har veiledet mange norske og nepalske masterprosjekter om skog og skoggrenser i relasjon til klimaendring og arealbruksendring.  I Norge har jeg satt søkelys på problemet med innførte trær og busker og deres effekt på biodiversiteten og frukttrær. Den globaliserte økologien skaper nye biogeografiske utfordringer: til eksempel, Pærebrann fra USA spres via Kinesisk Mispel-busker og kan totalskade fruktdyrkingen i Hardanger.

Forslag til masteroppgaver

1.  Fruktdyrking i Hardanger: truet av introduserte arter

Kan spredning av kinesiske mispel-busker på Vestlandet føre til at Pærebrann vil ødelegge fruktdyrkingen i Hardanger? Mispel busker eller ‘cotoneaster’ er helt vanlig i norske hager og offentlige eiendommer. Disse buskene sprer seg i norsk natur og innover våre flotte fjordlandskap. Mispel i seg sjøl er ikke farlig, men den er hjem for en farlig amerikansk bakterie (Pære brann) som angriper trær og busker i rosefamile. Mispel og alle frukttrær tilhører rose-familien og er derfor veldig sårbar for angrep. 

Knyttet til et pilot-prosjekt på Bulkmislpe sin spreding i Hardagerfjorden.

Feltarbeid 4 -6 uker i Hardanger.

Analyse av digitale data er også meget viktig for oppgaver i dette prosjektet

2.  Har plantene som liker oceanisk klima vandret lengre inn i fjordenen vår på grunn av klimaendring?

Klimaendrings scenarioer indikerer at vinteren blir mildere og våtere som betyr et mer oceanisk klima

Vi kan bruke gode økologiske utbredelse data for å sjekke om de oceaniske artene har vandret lengre innover i fjordlandkapet på grunn av klimaendringene.Knyttet til et pilot-prosjekt på mislpe sin spreding i Hardangerfjorden.

Feltarbeid 4 -6 uker i Hardanger.

Analyse av digitale data er også meget viktig for oppgaver i dette prosjektet

3. Har den globale oppvarmingen ført til at trær har etablert seg på høyere høydenivå enn tidligere dokumentert?

Oppfølging av et forskningsprosjekt fra 1997-2000

Arealbruks endring og klimaendring fører til at trær og busker kan etablere seg lengre opp på fjellet. Dette skjer både i Norge og i Himalyas. Begge steder finnes gode historiske data som kan følges opp for å dokumentere en endring og hva den kan skyldes.