Home
Department of Geography

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Veiledning masteroppgave

Grete Rusten som veileder

Professor Grete Rusten veileder masteroppgaver i økonomisk geografi og regional utvikling.

Logo til prosjekt

Main content

Informasjon om forskningsinteresser og forslag til masterprosjekt 

Grete Rusten er professor i økonomisk geografi ved Universitetet i Bergen.

Min forskningsprofil med egne publikasjoner, undervisning og veiledning omfatter blant annet foretakets geografi, lokaliseringsstrategier, produksjonssystemer og arbeidslivets organisering, industriell og regional utvikling, tjenesteøkonomi, industridesign, entreprenørskap og innovasjoner, grønn økonomi, bærekraftig utvikling og sirkulær økonomi. Forskningsfeltet har hovedsakelig hatt søkelys på Norge/vestlige økonomier. Nedenfor er forslag til tema for mulige masteroppgaver.

Tema 1: Utvikling av industrielle symbioser- en studie av muligheter og utfordringer i Årdal

Industrielle symbioser vil være en strategi hvor virksomheter innenfor et geografisk område vil kunne utveksle materialer, energi og vann, men også delingsløsninger for ulike typer infrastruktur og produksjonsprosesser.  Dette konseptet er spesielt relevant for utvikling av framtidas næringsparker. Det handler om å utvikle en industriell og regional utviklingsstrategi som svarer på behovet for å få til mer industriell fortetting og ny næringsvirksomhet basert på kortreiste ressursstrømmer, mer effektiv energiutnyttelse og kunnskapsdeling. Sett fra en samfunnsvitenskapelig vinkling er problemstillinger knyttet til organisering og samarbeid spesielt interessant. Det handler om hvordan slike initiativ er avhengig av, men også påvirker den stedlige konteksten de er en del av. Flere av de større industrielle satsingene i det grønne skiftet som er under etablering i vår landsdel, har symbiose-tilnærmingen som utgangspunkt.  Denne masteroppgaven er lagt opp som et samarbeid med Årdal Utvikling, og som vil dekke utgifter til feltarbeid.

Tema 2: Coworking og næringsutvikling

Coworking i kontorfelleskap hvor personer med ulike typer tilknytninger til arbeidslivet kommer sammen, er et økende fenomen i måten individer og virksomheter organiserer sitt arbeid på. Et sentralt spørsmål er også om disse besøkene fører til et spontant profesjonelt samarbeid eller bare utgjør en ledig kontorplass for å jobbe alene side om side med andre. Målgruppen for slike kontorfellesskap vil kunne være flere: stedsuavhengige statlige arbeidsplasser, fleksible kontorløsninger for lokale offentlige og private virksomheter, et slags oppstarts økosystem (inkubator). gründerfellesskap desentraliserte kontorarbeidsplasser for frilansere eller arbeidstakere som har anledning til å jobbe digitalt.  Denne masteroppgaven vil ta for seg coworking som en ny form for organisering av arbeidslivet og hvor foretak og næringsutviklingsperspektivet særlig vektlegges.  Temaet inngår i et pågående forskningsfelt innen coworkingtemaet.

Tema 3: Industriutvikling og naturkonflikter i det grønne skiftet

Samfunnet opplever en omfattende grønn og digital omstilling med mange nye store planer for industrietableringer i årene som kommer. En god del av disse investeringene er svært arealkrevende, med det resultat at naturområder bygges ned og fragmenteres. Hvordan vi som samfunn skal innrette oss for best mulig å løse denne type dilemmaer, er svært aktuelle tema i forhold til vårt ansvar for naturen, samfunnsutvikling, reguleringer og planlegging. Masteroppgaver kan ta utgangspunkt i ulike problemstillinger hvor aktuelle næringsetableringer skaper grunnlag for framtidige arbeidsplasser og grønne teknologiløsninger, men samtidig medfører at natur blir nedbygd.

Tema 4. Plastikk i sirkulasjon

Land i Europa har lansert handlingsplaner for en sirkulær økonomi for å sikre at ressursene brukes og holdes i produksjonssystemet så lenge som mulig. Dette emnet tar sikte på å ta for seg industriell livssyklustenkning gjennom hele verdikjeden fra innkjøp, avhending og resirkulering av plast. Temaet er relevant for ulike industrielle og geografiske kontekster. Masteroppgaveprosjektet vil kunne ha kobling til Plastics Network for forskere og studenter ved Universitetet i Bergen, og som dekker en lang rekke tema og disipliner med interesse for temaet plast.

Oppgavene kan være på norsk eller engelsk.  Velkommen til å ta en uformell prat.

Kontakt: Grete.Rusten@uib.no