Home
Environmental toxicology

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Marianne Brattås

Effektar på biomarkørar i atlantisk torsk (Gadus morhua) eksponert for ureina sediment frå området kring U-864, Fedje, og Vågen, Bergen sentrum

Main content

Målsetjinga med studiet var å undersøkje om giftstoff som er akkumulert i forureina sediment er tilgjengeleg for opptak i fisk og om dei eventuelt kan forårsaka biologiske effektar i fisken. Studien vart gjennomført som eit eksponeringsforsøk kor ung atlantisk torsk (Gadus morhua) gjekk i fisketankar. Det vart nytta ureina sediment frå området kring den tyske ubåten U-864 ved Fedje og frå Vågen, Bergen sentrum, samt kontrollsediment til kvart av desse.

Kjemiske analysar synte høge førekomstar av kvikksølv i begge dei ureina sedimenta og i Vågen vart det målt høge konsentrasjonar av PCB. Elementanalyse av fiskevev synte at kvikksølv (både organisk og uorganisk), selen, og bly er tilgjengeleg for opptak i vev. PAH i Vågen-sedimenta er tilgjengeleg for opptak i fisk og PAH-metabolittar vart målt i galle.

Biomarkøranalysane syner at forureininga har effekt på fisken. CYP1A er oppregulert i lever- og gjellevev i Vågengruppa og nedregulert i gjellevev i U-864-gruppa. EROD er oppregulert i levervev i Vågengruppa men ikkje i gjellevev eller i U-864-gruppa. Dette indikerer at PCB og PAH i sedimenta gjev ein respons i fisken. MT er nedregulert i levervev hos Vågen-gruppa men ingen andre signifikante endringar vert observert. Kvikksølv indikerer å nedregulera vitellogenin i plasma i U-864-gruppa og den blanda forureininga i Vågen indikerer ei oppregulering – ingen av desse er signifikante.

Resultata frå denne studien syner at forureininga er tilgjengeleg for opptak i torsk og at ho gjev biologisk effekt. Dei kvikksølvureina U-864 sedimenta ser ut til å påverke biotransformasjonsenzym og reproduksjonsprosessar, noko som kan gje reproduksjonsproblem. Den blanda ureininga i Vågen-sedimenta påverkar biotransformasjonsenzym og indikerer østrogen påverknad av reproduksjonsprosessane.