Utdanning i en verden i endring
Den siste statusrapporten for FNs bærekraftmål slår fast at verden fortsatt er på vei mot en framtid preget av dyptgripende og varige konsekvenser fra klimaendringer og naturødeleggelser i form av forringet eller ødelagte livsvilkår og økosystemer. Utsiktene til at Norge innfrir sine mål om reduserte klimautslipp og mindre naturødeleggelse innen 2030 er små.
Universiteter spiller en viktig rolle i å forme samfunnet gjennom disiplinutdanning og utdanning av ulike profesjoner. Denne samfunnsrollen har gjort universitetene og høyere utdanning til en del av krisen, men også til nøkkelaktører i arbeidet med å komme ut av den. Norske høyere utdanningsinstitusjoner har fått et politisk oppdrag om å bidra til miljømessig, sosialt og økonomisk bærekraftig utvikling. Må vi tenke radikalt annerledes om hvordan vi utdanner?
Sted: Fysisk deltakelse kun ved personlig invitasjon — Universitetsaulaen i Bergen.
Moderator: Ruth Astrid Sæter
Konferansen strømmes.
Kaffe og te, Universitetsaulaen i Bergen
SE OPPTAK
Utdanning i en krisetid: De gode eksemplene på veier videre
SE OPPTAK
Klarer universitetene å møte utfordringene i form av kryssende forventninger og utdanninger for et samfunn i krise og rask omstilling? Det foreligger en rekke rammeverk innen bærekraftfeltet som beskriver både hva som er viktig innhold og utkomme fra høyere utdanning i form av kompetanse og andre samfunnsbidrag.
Universiteter har også sterke og mangfoldige bånd til skolen, som har en avgjørende betydning for å realisere en bærekraftig framtid. I sesjonen løfter vi fram lovende eksempler og gode resultater fra høyere utdanning og samspill mellom universitet, skole og andre aktører i utdanning.
Innlegg:
Paneldiskusjon:
- Alfredo Jornet Gil, Universitetet i Girona, Spania
- Karina Mathisen, Dekan for utdanning, NTNU
- Rektor Siri Fjellheim, NMBU
- Catharina Bu, Generalsekretær, FN-Sambandet
- Kaja Ingdal Hovdenak, Leder, Studentparlamentet, UiB
___
Hvordan kan UHRs strategiske enheter bidra til etikk og bærekraft i utdanningen?
SE OPPTAK
Hva kan vi få til i dagens høyere utdanning? Hva er utfordringene? Hva skal til for at UH-sektoren kan bli en transformerende kraft der vi gjennom utdanning bidrar til å nå Norges klimamål og mål fra Montrealavtalen om mindre naturødeleggelse?
Vi utfordrer fire store utdanningsområder: UHR- Lærerutdanning, UHR-humaniora, UHR- Matematikk, naturvitenskap og teknologi, UHR-økonomi og administrasjon.
Hvordan bidrar UHR sine strategiske enheter til å følge opp til å nå formålet for UH-institusjonene jf. Formålsparagrafen i UH-loven: «d. bidra til en miljømessig, sosialt og økonomisk bærekraftig utvikling.»
Paneldiskusjon:
Hvilke utfordringer må løses?
Innspill vil løftes inn i diskusjon etter lunsj.
Universitetsaulaen i Bergen.
Høyere utdanning i møte med klima- og miljøkrisene – hva kreves av politikerne og hva kreves av akademia?
SE OPPTAK
Bærekraftsomstillingen stiller store krav til kompetanse, kunnskap og innovasjon. Hva kreves av politikere og hva kreves av akademia for at samfunnet skal møte disse kravene? I dette panelet følger vi opp utfordringene fra salen, og diskuterer konkret som trengs for at høyere utdanning skal møte klima- og miljøkrisene.
Paneldiskusjon:
- Lars Haltbrekken, SV, Medlem av Stortingets Energi- og miljøkomite
- Linda Monsen Merkesdal, AP, Medlem av Stortingets Energi- og miljøkomite
- Rektor Margareth Hagen, Universitetet i Bergen
- Oline Sæther, leder, Norsk studentorganisasjon
- Idar Kreutzer, Områdedirektør, NHO
- Vigdis Vanvik, professor, CeSAM senter for bærekraftig arealbruk, UiB
Hva må universitetene gjøre for å møte utfordringene?
SE OPPTAK
UH-loven forplikter våre utdanningsinstitusjoner til å bidra til omstilling for å møte klima- og miljøkrisene. Hvordan kan universitetene bidra konkret til å løse krisene? Må universitetene også endre seg?
Paneldiskusjon:
- Jakob Grandin, Seniorrådgiver, Klimaetaten, Bergen kommune, og Førsteamanuensis II, Senter for klima- og energiomstilling, Universitetet i Bergen
Åse Gornitzka, prorektor for forskning og internasjonalisering, UiO
Marit Reitan, prorektor for utdanning ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)
SE OPPTAK
Erik Knain, leder for programkomiteen for SDG Conference 2024