Forskningsprosjektet «Støy og helse i marinen»
Våren 2012 startet prosjektet «Støy og helse i marinen» opp. Bakgrunnen for oppstart av prosjektet er data fra en spørreundersøkelse i Sjøforsvaret fra 2002/2003 hvor 38 % av de ansatte sa at de var utsatt for mye eller svært mye støy i jobben. Sjøforsvaret besluttet av den grunn å arbeide for å redusere helseplager relatert til støy på marinens fartøyer.
![Bilde av flere mineryddere som seiler.](https://www.uib.no/sites/w3.uib.no/files/styles/content_main/public/media/minerydderstyrken.jpg?itok=UXrtOhz9×tamp=1407837017)
Hovedinnhold
Dette er et avsluttet prosjekt.
Prosjektet bestod av tre delprosjekter:
Del 1: Støymåling om bord på alle Sjøforsvarets fartøy. Det ble gjennomført områdemålinger og måling av individuell eksponering av utvalgte ansatte (ca. 5-10 ansatte pr. fartøy).
Del 2: Kartlegging av hørselen til de om lag 1000 ansatte som arbeidet om bord på Sjøforsvarets fartøyer. Hørselstester ble gjennomført ved Haakonsvern Orlogsstasjon og ved Kystvaktbasen i Sortland. De ansatte ble testet to ganger, første gang i perioden 2012 – 2013 og andre gang i perioden 2013 – 2014).
Del 3: Støy og generell helse:
Hjerteratevariabilitet (HRV): Et utvalg ansatte (ca. 5 ansatte pr. fartøy) fikk målt HRV, et mål for variasjon i avstand mellom pulsslag. HRV er en akseptert metode for å måle hjertets autonome reguleringssystemer på. Man kan tenke seg at støy kan være med påvirke det autonome nervesystem og således bidra til økt blodtrykk og hjertesykdom.
Oppmerksomhet: Støy kan være en indirekte årsak til ulykker og av den grunn testes oppmerksomhet. Dette ble gjort ved hjelp av en egen test utført på bærbar datamaskin hos et utvalg ansatte (ca. 5 ansatte pr. fartøy) før og etter et arbeidsskift. De ansatte fikk målt individuell støyeksponering under skiftet. Aktuelle arbeidsoppgaver og eventuelle spesielle hendelser ble registrert i eget skjema.
Søvn: Et utvalg ansatte (ca. 5 ansatte pr. fartøy) bar en aktigraf som registrerte bevegelser og ved hjelp av denne kunne man måle søvn og våkenhet. Studier har vist at støy kan gi søvnforstyrrelser og påvirke HRV.
Prosjektgruppen bestod av prosjektleder Bente Moen, yrkeshygieniker Magne Bråtveit, sekretær Gunhild Koldal, forskningsassistentene Erlend Sunde og Camilla Hauge, statistiker Valborg Baste, forskerne Hilde Gundersen og Ole Jacob Møllerløkken samt stipendiat Kaja Irgens-Hansen.
I tilknytning til prosjektet ble det opprettet en faglig referansegruppe bestående av representanter fra Senter for Maritim medisin, Sintef Akustikk, Høresentralen i Bergen og Høgskolen i Trøndelag.
I prosjektet fant vi at 31,4 % av de ansatte som arbeidet om bord på Sjøforsvarets fartøy hadde hørselstap. Hørselstap var vanligst blant dem som arbeidet i maskinrom og på broen, og blant dem som hadde vært lengst til sjøs. Fra 2012 til 2014 fikk 23 % påvist en reduksjon i hørsel. Reduksjonen ble særlig påvist hos personell som var eksponert for vedvarende sterk støy og for støy i forbindelse med skyting. Redusert oppmerksomhet ble funnet hos personell som hadde vært utsatt for høye støynivåer. En fant en sammenheng mellom støynivå og økt bevegelse under søvn og redusert søvneffektivitet.
Det har ikke tidligere vært kjent i hvilken grad støyeksponering i Sjøforsvaret kan føre til redusert hørsel, oppmerksomhet og søvnvansker. Det bør tas hensyn til denne nye informasjonen ved utforming av arbeidsplasser i fremtiden, både i Sjøforsvaret og i andre virksomheter med tilsvarende eksponering. Støynivået må reduseres, bruk av effektivt hørselvern bør sikres, og hørselen til den enkelte bør følges opp over tid.
Kaja Irgens-Hansen disputerte 6. mai 2016, med avhandlingen
Effects of noise exposure among navy personnel. Hearing loss and cognitive performance.