Hjem
Oral Helse
Eldre

Munnbehandling hos palliative pasienter

Professor Gunhild V. Strand

Hovedinnhold

Smertefulle orale tilstander er et betydelig problem for de fleste pasienter med alvorlig sykdom og behov for palliativ behandling. Hovedårsakene er medisiner og sykdomsbehandling. Orale tilstander kan føre til forverring av sykdommen og redusert livskvalitet. Vitenskapelig grunnlag for prosedyrer og effektive produkter er svakt. Imidlertid gir hyppig og regelmessig rengjøring og smøring lindring.

Prosjekt:
Analyser av mucin - Sammenlikning av saliva fra alvorlig syke pasienter og fra friske individer

Formålet er å sammenlikne proteinsammensetning hos alvorlig syke pasienter med munntørrhet med saliva fra friske individer. Salivaprøver er tatt av 30 pasienter ved Sunniva senter for lindrende behandling og av 30 kjønns- og alders matchede kontroller. Prøvene er levert til laboratorium ved Københavns Universitet for analyser (ref. professor Anne Marie Lynge Pedersen).

Prosjektet har REK-godkjenning (2016/2316/REK) nord og er registrert i clinicaltrials.gov (NCT03400969)

Prosjekt:
Kvalitativ analyse og fuktingsegenskaper av saliva erstatningsstoffer ved hjelp av infrarød spektroskopi og kontaktvinkelmålinger.

Formålet er å undersøke egenskaper ved salivasubstitutt som kan ha betydning for funksjon og effekt.

Universitetet i Bergen, Kjemisk institutt og Institutt for klinisk odontologi.

Prosjekt:
Mouth Care Project

Prosjekt i regi av Kompetansesenter i lindrende behandling, Helse Bergen og Palliative Care Institute Liverpool.

Prosjektet er et samarbeid mellom medlemslandene i The International Collaborative for Best Care for the Dying Person. Formålet er å kartlegge prosedyrer for spesielt munnstell i de ulike medlemslandene. Undersøkelsen har vært satt på vent pga. korona-pandemien.

Kvaliteten på oral pleie i sykehjem

Formålet med studien er å teste ut ulike modeller for å bedre den orale hygienen i sykehjem.

Projekt

Vi mener å ha kommet frem til en modell som gir resultater basert på BSI – tall fra ca 20 år tilbake. Studien er et samarbeid med Den offentlige tannhelsetjenesten – og sluttrapport/artikkel er under utarbeidelse.