Hjem
Forskergruppe for sivilprosess og konfliktløsning
Nyhet

Bok om prosessavtaler

Anna Nylund har publisert en ny bok om prosessavtaler sammen med Antonio Cabral (Rio de Janeiro State University) på Eleven.

Hovedinnhold

Prosessavtaler er et tema som i begrenset grad er blitt behandlet i norsk og nordisk sivilprosessrettslig litteratur. Dette til tross for at de er langt fra ukjente i norsk rett - og internasjonalt. 

I den første delen av boken drøfter bidragsyterne fordeler og ulemper ved og bruksområdet for ulike typer av prosessavtaler: vernetingsavtaler, bevisavtaler, avtaler om sakskostnader, avtaler om å avstå fra å anke og avtaler om utenrettslig tvisteløsning. 

I den andre delen drøftes prosessavtaler i lys av aktuelle problemstillinger. EU-domstolens rettspraksis om rettens plikt til å aktivt verne forbrukere mot urimelige avtaler, herunder vernetingsavtaler, begrenser muligheten til prosessavtaler til ugunst for forbrukere. At stadig flere domstoler har en egen avdeling for internasjonale kommersielle tvister, reiser spørsmål om hvordan og hvorfor man bør vurdere å avtale at en tvist skal løses ved bruk av en slik prosessform. Mer fleksible prosessregler og mer komplekse saker enn tidligere reiser spørsmål om hvorvidt prosessavtaler kan medvirke til en bedre tilrettelagt og raskere prosess, eller om de kanskje tvert imot kan gjøre prosessen mer uoversiktlig og danne kimen til nye tvister.

Boken er et resultat av en workshop som Forskergruppen for sivilprosess og konfliktløsning arrangerte i 2022.