Hjem
Institutt for geovitenskap

Forskning ved institutt for geovitenskap

Institutt for geovitenskap (GEO) sitt overordnede mål er å frembring ny grunnleggende kunnskap om jordas oppbygning, utviklingshistorie og drivkreftene for dens dynamiske oppførsel. Instituttets forskning skal fortrinnsvis bidra til ny kunnskap innen følgende satsningsområder: Energi, Ressurser, Klima, Miljø og Geofarer, alle viktige samfunnsområder. Forskningsaktiviteten ved instituttet er organisert i fire grupper. Du kan finne mer informasjon om de ulike gruppenes forskningsarbeid på deres respektive nettsider.

Hovedinnhold

Forskergrupper og forskergruppeledere:

Kvartærgeologi & Paleoklima

Vi arbeider med ulike geologiske prosessar som har funne stad i løpet av dei siste millionar år. Dette inkluderer studiet av marine sediment, karbonatutfellingar og avsetningar i grotter, innsjøsediment og andre avsetningar på jorda si overflate. Nokre av desse arbeida er reine prosess-studiar, medan andre er retta mot å rekonstruere klimaendringar bakover i tid og forstå korleis fortidsklimaet har variert. Forskingsgruppa har fleire store prosjekt med tyngdepunkt i og rundt Nord-Atlanteren, og gruppa har òg prosjekt i begge polområda, i Himalaya og i Russland. Vi har tilgang til fleire forskingsfartøy, avansert boreustyr for prøvetaking av både marine og terrestriske sediment og vi har fleire avanserte laboratorium, som til dømes Uran-serielaboratorium, laboratorium for kosmogene nuklidar og nasjonal infrastrukturer for sedimentanalysar (EARTHLAB) og lette stabile isotopar (FARLAB).  Målet med våre forskings- og undervisningsaktivtetar er å utvikle metodar og teknikkar for betre å forstå den geologiske historia hovudsakleg gjennom istidsperioden (siste 2,6 million år) og omsetje dette til paleoklimatiske rekonstruksjonar og auka prosessforståing.


Forskergruppeleder: Ulysses Ninnemann og vara: Nele Meckler. Lenke til forskergruppen: Kvartærgeologi & Paleoklima

Geokjemi & Geobiologi

Forskingsgruppa Geokjemi og Geobiologi undersøkjer samspelet mellom geologiske og biologiske prosessar på jorda. Me studera magmatiske, hydrotermale, geokjemiske og biologiske prosessar i moderne og eldre geologisk tid, i miljø som strekkjer seg frå djupmarint sediment til høg-temperatur hydrotermale felt på havbotn. 

Forskrgruppa geokjemi og geobiologi er samla i Senter for Dyphavsforskning. Senter for dyphavsforskning ble grunnlagt i 2021 som et resultat av et sjenerøst bidrag fra Trond Mohn stiftelsen. Senteret bygger på kompetansen fra det tidligere senter for fremragende forskning i geobiologi (2007-2017) og det etterfølgende K. G. Jebsen Senter for dyphavsforskning (2017-2021).

Vi har topp moderne fasiliteter innen analytisk geokjemi og marin teknologi til vår tilgjengeleghet for å støtte opp om forskningen vår, inkludert forskingsfartøyet G.O. Sars og ROVen Ægir. Les mer under forskning.

Vi er også ansvarlige for laveregrad og mastergrads emnene i mineralogigeokjemigeobiologipetrologi og geomikrobiologi

Forskergruppeleder: Steffen Leth Jørgensen og vara: Bjarte Hannisdal. Lenke til forskergruppen: Geokjemi & Geobiologi

Geodynamikk og Bassengstudier

Forskningsgruppen for geodynamikk og bassengstudier fokuserer på jordens dynamikk og prosesser, og studiet av sedimentære bassengers geometri og utvikling. Gjennom en kombinasjon av geologiske og geofysiske metoder studerer vi jordskorpen,  og rekonstruerer tidligere tiders landskap for å øke forståelsen av ulike geologiske prosesser. Gruppen er sammensatt av vitenskapelig ansatte med ekspertise innen sedimentologi, maringeologi, strukturgeologi, tektonikk, geodynamisk modellering, geokronologi og geofysikk.

Forskergruppeleder: Ritske Huismans og vara: Berit Oline B. Hjelstuen. Lenke til forskergruppen: Geodynamikk og Bassengstudier

Geofysikk

Geofysikk er læren om jordas fysikk, og studier av jordas oppbygning ved bruk av matematiske og fysiske metoder.I forskergruppen for Geofysikk bruker vi geofysiske data og metoder til å kartlegge og forstå prosessene som former jordkloden. Geofysiske data er uunnværlige for å finne ressurser i undergrunnen,  kartlegge konsekvensene av et varmere klima, overvåke CO2 deponering, og vurdere risiko for geofarer som jordskjelv, tsunamier og skred.

Forskergruppen jobber med flere prosjekter innenfor blant annet jordskjelvforskning, geofysisk kartlegging og algoritmeutvikling for bedre avbilding av undergrunnen.

Forskergruppeleder: Mathilde Sørensen og vara: Einar Iversen. Lenke til forskergruppen: Geofysikk


Hva forsker vi på?

På Institutt for geovitenskap forsker vi på en rekke ulike geofaglige tema. De strategiske satsningsområdene for vår forskning er energiressurserklimamiljø og geofarer/naturkatastrofer.
 

Forskningsinfrastruktur - se her

Nasjonalinfrastruktur - se her 
 

GEO er vertskap for følgende sentre:

GEO er partner i følgende sentre:

GEO er partner i to av UiBs satsingsområder

Marin forskning | Klima og energiomstilling

 

Prestisjeprosjekter:

Oversikt over utvalgte prosjekter ved institutt for geovitenskap;

Trond Mohn stiftelse rekrutteringsprogram (TMS-stipend)

Willem van der Bilt er tildelt TMS-stipend (2020-2025).Les mer her.
Steffen Leth Jørgensen ble tildelt BFS-stipend (2016-2021). Les mer her.
Andreas Born ble tildelt BFS-stipend (2016-2021). Les mer her.
Nele Meckler ble tildelt BFS-stipend (2015-2020). Les mer her.
Bjarte Hannisdal er tildelt BFS-stipend (2013-2018).Les mer her.
Nicola McLoughlin ble tildelt BFS-stipend (2010-2015). Les mer her.

Det europeiske forskningsrådet (ERC) 

Nele Meckler er tildelt ERC Consolidary Grant fra EU (2020-2025). Les mer her.
Nele Meckler ble tildelt ERC Starting Grant fra EU (2015-2020). Les mer her.
Eystein Jansen og Kerim Hestnes Nisancioglu ble tildelt ERC Synergi Grant (2014-2019). Les mer her.

EU MSCA Doctoral Network

Christian Haug Eide er partner i S2S Future prosjektet (2020-2023). Les mer her.
Kerim Hestnes Nisancioglu er partner i DEEPICE prosjektet (2021-2024). Les mer her.

Norges forskningsråd NFR

Se i prosjektbanken ++