Prosjektleder i Bymiljøetaten i Bergen
Lars Petter Klem fullførte master i samfunnsgeografi våren 2018. Nå jobber han som prosjektleder i Bymiljøetaten i Bergen. Tidligere jobbet han som rådgiver i Vestland fylkeskommune.
Hovedinnhold
Hvorfor valgte du å studere geografi?
Jeg begynte egentlig å studere biologi ved MatNat her på UiB, men fant tidlig ut at jeg ville bruke noen frie studiepoeng tidlig i studieløpet mitt. Som en naturglad person fanget emnetittelen "Landformdannende prosesser" (GEO111) blikket mitt fort, og etter det kurset var overstått var det gjort.
Hva er de beste minnene fra studietida på geografi?
Det vil alltid være menneskene rundt en som former studieløpet, og jeg må bare bøye meg i støvet for de medstudentene og vitenskapelige ansatte jeg har møtt. Foruten knallgode feltkurs fikk jeg gjennom studieløpet rasket med meg et semester på Svalbard, som også gjorde at jeg etterpå fikk en måneds opphold på seilbåt på Grønland for å bistå et iskjerneprosjekt. Opplevelser jeg aldri ville vært foruten!
Hva studerte du i masteroppgaven din?
Jeg har bachelorgrad i miljøgeografi, men fant ut at jeg ønsket ny tilnærming til mennesket og klima-spørsmålet, så da jeg begynte på masteroppgaven ble det bygeografien som traff meg. Hvis byene er en viktig del av løsningen på hvordan vi skal bo fremover for å ta vare på jorda, ble det her jeg ønsket å rette mitt fokus.
Jeg skrev en oppgave om hvordan besittelse av eiendom kan ha en stor påvirkning på hvordan et byrom utvikler seg. For en natur- og miljøgeograf var det en tøff motbakke å sette seg inn i samfunnsgeografiens verden, men på samme tid har det gitt meg så mye i ettertid.
Hva arbeider du med i dag?
Som prosjektleder innen bærekraftig mobilitet i Bymiljøetaten i Bergen arbeider jeg i det daglige med oppfølging av politiske bestillinger innen mobilitet og klimapolitikk - med andre ord; legge til rette for en god byutvikling! Veitrafikken er den sektoren som utgjør den største utslippskilden av CO2 i Bergen kommune, men opptar også betydelige areal som kan anvendes til andre formål. Det er altså ikke særlig vanskelig å finne motivasjon til jobben!
Hvordan er geografiutdanninga relevant for deg i arbeidslivet?
Geografiutdanningen har gitt meg et tverrfaglig grunnlag som gjør at jeg har lett for å sette meg inn i mange ulike problemstillinger. Jeg kan ikke få rost nok studieopplegget der en har hatt miljøforvaltningsfag, bygeografi og klimaprosesser i samme studieløp. Jeg føler jeg møter geografer hele tiden i arbeidslivet, så innen samfunnsplanleggingen er det tydelig at det er behov for oss!
Har du råd til de som studerer eller vurderer å studere geografi i dag?
Prøv og feil! Jeg har aldri hatt en bevisst tanke om hvor jeg skulle ende opp med studiene - la interessen føre deg framover, og vipps så sitter du der plutselig i jobb du synes er spennende! Finn de fagene som gjør at du vil vite mer, og som du synes det er gøy å nerde om i kantinen - finn de medstudentene som også liker dette! Aksepter at noen fag ikke er så spennende, da vet du også hva du ikke ønsker å følge videre.
Husk også at mange av de ferdighetene som etterspørres i arbeidslivet ikke nødvendigvis læres bak en skrivepult - bruk tid på studiene, men vel så mye vil jeg anbefale å engasjere deg i studentmiljøet!