Hjem
Institutt for geografi
Utveksling

Utveksling til Southampton

Elise Synneva Kristiansen valgte å reise på utveksling ti University of Southampton i Sør-England våren 2024.

Hiker-gruppa
Jeg meldte meg inn i turgruppa og de har ukentlige ekspedisjoner i nærheten.
Foto/ill.:
Elise Synneva Kristiansen

Hovedinnhold

Jeg har lenge ønsket å dra på utveksling, siden det alltid har fristet med nye opplevelser og erfaringer. Da jeg så at det var så mange muligheter for geografistudenter blei jeg enda mer usikker på hvor jeg skulle reise. Det var nesten for mange valg. England har alltid vært et land som jeg har hatt lyst til å utforske mer, all historikken, de søte landsbyene, stereotypene og arkitekturen samt kulturen. Jeg så at universitetet i Southampton hadde en veldig spennende geografilinje som fokuserte mer på bærekraft og biodiversitet, noe som interesserer meg mye mer. Det var også betryggende å vite at alt gikk på engelsk. Samt ligger Southampton relativt nærme London, noe som er blitt utnyttet en del ganger.

England er et historiskt rikt land med masse forskjellige kulturer og stereotyper, og det er alltid noe som skjer i nærheten. Det er ganske billig med mat og drikke (øl som koster 40kr), spesielt på fenomenet Whetherspoons. Den største utfordringen i starten var at de kjører på "feil" side av veien, men det går fort å venne seg til.

University of Southampton

Universitetet er stort (i forhold til UiB) og det er ikke alltid like lett å finne forelesningsbygget i tide. Heldigvis er det kart rundt om på hele campus som viser frem.

Universitetet tilbyr ganske mye til fritid for en hver smak. Det finns faglige organisasjoner, treningssenter med svømmebasseng og sosiale organisasjoner. Man kan bli med å prøve rugby eller cricket, nasjonale grupper, matlaging og baking eller bli med en turgruppe.
Jeg meldte meg inn i turgruppa og de har ukentlige ekspedisjoner i nærheten, ofte 10 min med tog, noe jeg har satt stor pris på og har fått gode venner fra. Det finns omtrent 100 organisasjoner man kan prøve i Southampton, så det er mange muligheter til å bli kjent med folk og få seg venner.

Fag og undervisning

Siden jeg dro med en geografiavtale måtte jeg velge 3/4 fag rettet mot geografi og jeg valgte "Global sustainability challenges", et 3-års fag, som fokuserte på utfordringer og løsninger fra et globalt synspunkt. Vidrtr tok jeg "Environmental Impact Assessment (EIA)" et masterfag, og "Nature Based Solutions (NBS)", et 3-års fag. Jeg syntes det var veldig spennende fag med en del fysisk undervisning på field trips til ulike natur områder/prosjekter.

Er man usikker på hvilke fag man skal velge så er de åpne for at man kan bytte fag i løpet av de første ukene. De gir også god veiledning om hva man kan ta av emner.

Undervisningen er helt lik som i Norge, med forelesninger og seminarer hver uke og ulike field trips innimellom.
Noen av foreleserne kan prate litt fort, men de tar opp alle forelesningene og publiserer de på nettsiden, så det er mulig å spille av sakte for seg selv.

Bolig

Jeg hadde tidligere hørt at det kunne være vanskelig å finne trygge bosteder i England, og i tillegg så var jeg alene om bosituasjonen. Jeg valgte derfor å bo på "campus halls", noe som var ganske lett å ordne. Nettsiden til universitetet i Southampton er oversiktlig og de har mange ulike halls man kunne velge mellom. Om man ønsker å ha eget rom med eget bad eller dele med 7 andre. Det er dessverre ikke de beste standardene på alle bostedene, men det fungerte ganske bra. Jeg hadde stor pult og egen vask på rommet.

Fritid

Det er mye fritid til å reise og utforske England på, da de engelske liker sine fridager. Påsken varer i ca. 4 uker og de fleste reiser til Lake District eller Wales for å gå "fjellturer". Anbefaler sterkt å reise opp til Lake District, der er det utrolig fint og koselig med nydelig natur. I tillegg har de bank Holidays ganske ofte så da er alle engelskmennene ute eller på pub.

Siden jeg meldte meg inn i turgruppen var det alltid noe å gjøre på lørdager, eller i helgen da de har lengre overnattings turer til eks. Lake District. Det har vært mange utflukter til ulike byer og severdigheter som London, Oxford, New Forrest, Brighton osv. Det er også en del ting man kan se og oppleve selv i Southampton by.

Alt i alt er jeg utrolig glad for at jeg reiste på utveksling, det har vært en utrolig berikende opplevelse som har gitt meg mye erfaring og mange gode venner.

Tips og råd til andre som vil reise hit

Jeg anbefaler å skaffe et Railcard gjennom appen Trainline, noe som gir en del rabatter på hver togreise i hele England, samt det å reise og oppleve mest mulig mens en er på utveksling. Om det ikke blir England og Southampton er det lurt å gripe muligheten når den tilbyr seg.