Hjem
Institutt for geografi

Eivind Wilhelm Nagel Støren

Postdoktor Eivind Wilhelm Nagel Støren veileder masteroppgaver i naturgeografi.

Mjølkedalsbreen og et av Mjølkedalsvannene.
Mjølkedalsbreen og et av Mjølkedalsvannene.

Hovedinnhold

Jeg jobber i hovedsak med holosene rekonstruksjoner av flom, massebevegelser og brestørrelser basert på innsjøsedimenter,  og er særlig interessert i forskning på effekter av klimaendringer på hyppigheten av ekstremhendelser som flom og massebevegelser.

Klimaet er i endring og det finnes gode estimater på både fortids- og framtidsklima mens det hersker større usikkerhet rundt effektene av disse klimaendringene på flom og skredhyppighet. De mest ekstreme og ødeleggende flom og skredhendelsene forekommer med gjentaksintervaller på flere hundre år, og instrumentelle data, som i beste fall dekker de siste ca. hundre år, er av begrenset verdi til å studere den klimatiske påvirkningen på slike hendelser. Basert på rekonstruksjoner av flom og skredhyppighet fra innsjøsedimenter over flere tusen år kan vi studere variabiliteten i slike hendelser over perioder med klimaendringer som ikke er dekket av instrumentelle og historiske data.  

Jeg veileder masteroppgaver knyttet til:

  • Rekonstruksjon av holosen flomhyppighet
  • Rekonstruksjon av holosene skråningsprosesser
  • Rekonstruksjon av holosene brevariasjoner
  • Metodeutvikling for studier av innsjøsedimenter

Ta kontakt om du er interessert i et av disse temaene (også om det ikke ligger ute et konkret prosjektforslag): eivind.storen@geog.uib.no ,rom nr. 717 Inst. for geografi, UiB.  

 

Forslag til masterprosjekter:

Rekonstruksjon av holosene brevariasjoner og jøkulhlaup på Mjølkedalsbreen, Jotunheimen.  

Sedimentkjerner fra Mjølkedalsvannene har potensiale til å fange opp avsetninger fra jølkulhlaup og breslam Mjølkedalsbreen. Oppgaven vil gå ut på å analysere og tolke allerede eksisterende kjerner fra Mjølkedalsvannene med tanke på rekonstruere holosene brevariasjoner og endringer i hyppigheten av jøkulhlaup.

Oppgaven krever noe feltarbeid for kartlegging av prosesser i nedslagsfeltet, og laboratoriearbeid for analyse av sedimentkjerner.  Aktuelle analysemetoder: Itrax-XRF, glødetap, massetetthet, magnetiske parametere, radiologiske metoder (CT og MR).

 

Kontakt Eivind Wilhelm Nagel Støren