Hjem
Institutt for geografi
Utveksling

Et år i Lyon

Ettersom jeg er en kontrollfreak, ville jeg ha alt klart til jeg reiste ned. Det viste seg å være relativt forgjeves, da Frankrike er et land der man må ta det litt som det kommer. Det blir du vant til, så slapp av og ta deg en kaffe mens du venter på at franskmennene kommer tilbake fra lunsj.

ed Saône i januar.
Min favoritt er kaiene langs de to elvene. Med en gang solen skinner kan man sitte med bare ermer uansett hvilken sesong. Dette er ved Saône i januar.
Foto/ill.:
Pernille Grimeland Røsvik

Hovedinnhold

Jeg reiste ned en måned før undervisningen startet (midt september), slik at jeg fikk tatt et språkkurs (Alliance Français er å anbefale) og fikset det nødvendigste.

Lyon er en fantastisk deilig by

Det er det imidlertid få skandinavere som har oppdaget, noe som er litt rart i og med at byen er landets andre/tredje største by (intern konflikt med Marseille). I motsetning til Paris bærer byen mer preg av å være en residensiel full av unge hippe kaffedrikkende entreprenører og studenter. Byen er tett på grunn av de naturlige geografiske avgrensningene med elvene Rhône og Saône og høydene Fourvière og Croix Rousse. Da Lyon er en by som har vært gjenstand for mange industrielle epoker finner du alle mulige slags kvartaler med hver sin distinkte arkitektur, noe som gjør byen kompleks.

Universitetet er delt på to campuser, ett langs Rhônekaien, og ett i forstaden Bron. Geografifakultetet ligger dessverre i Bron, noe som ga meg 45 minutters skolevei. Selv om jeg naturligvis syntes dette var relativt utfordrende, må jeg si at det var interessant å se hvordan en kompakt campus fungerer, i motsetning til UiB som ligger integrert i byen. Hvis du synes at Bron er litt vel desentralt, kan du prøve å finne noen kurs som går på sentrumsfakultetet, slik at du i alle fall får litt avveksling fra pendlerlivet.

Undervisningsformer

Universitetsformen i Frankrike er relativt annerledes enn i Norge, og føles mer som en slags videreføring av videregående. Du har undervisning enten i TD (travail dirigé = seminar) eller CM (cours magistral = forelesning) eller ofte en blanding av de to som til slutt ender opp som norsk vgs. Man skulle tro at undervisning à la TD betydde elevmedvirkning, men man lærer seg raskt å holde hånden nede og heller sette pris på at professoren husker at du er norsk og sender et nikk i din retning når det foreleses om norske fjorder. De blir veldig sjarmert, derimot, hvis du kommer bort ETTER at timen er over for å stille spørsmål. Karakteren forøvrig, er et resultat av alle evalueringene du har hatt i semesteret som kan inkludere en contrôle continu (prøve)/un dossier (innlevering) og en partiel (eksamen).

Franskmenn er gode i geografi

Alle husker Vidal de la Blache fra GEO100, vel han var fransk. Ved Lyon 2 har de et stort tilbud av geografifag både innen natur eller samfunn. Som erasmusstudent kan du stort sett velge og vrake blant de to spesialiseringene (environnement og gouvernance), i tillegg til fag ved alle Lyon 2 sine fakulteter! Jeg tok fag på institutt for urbanisme og kunsthistorie.

Et tips er å melde seg på alt som heter feltkurs. Disse finner du ikke nødvendigvis på nettsidene, så vær obs når du kommer ned. Når jeg sier vær obs, mener jeg virkelig oppmerksom da professorene er elendige på å gi beskjeder. For å få tilstrekkelig informasjon er du helt avhengig av å være tilstede der professorene er i det øyeblikk de bestemmer seg for å gi beskjeder. Hvis ikke får du dra erasmuskortet, noe jeg gjorde for å le vekk det faktum at jeg faktisk ikke var klar over at jeg hadde skriftlig eksamen i GIS den dagen. Til tross for vanskelig kommunikasjon fikk jeg være med på feltkurs i lokalområdet på høsten og i Marokko på våren, noe som var helt fantastisk!

Undervisning og eksamen på fransk

Undervisningsspråket er utelukkende fransk, noe som gjør at antallet erasmusstudenter er relativt lavt. Vi var 4 på høsten (av 70 studenter) og kun meg på våren. Dette gjør at professorene ikke helt vet hva de skal gjøre med oss. Derfor er det viktig at du selv tar initiativ til å forhandle deg frem til spesialavtaler. Hvis du velger eller er nødt til å ta de skriftlige eksamenene, må du være obs på å opplyse om at du er erasmusstudent og deretter krysse fingrene for at de respekterer det. Skrekkhistorien er å få 9,13 av 20, der 10 er godkjent. Géomorphologie på fransk var hardere enn forventet. Nøl ikke med å spørre om notater av medelever. Franskmenn er rå på notatskriving, og fører ofte ordrett ned det som skrives.

Bolig

Lyon er full av kollektiv, noe jeg anbefaler på det sterkeste. Siden lacartedescolocs.fr er ekvivalent til hybel.no. Dette er selvsagt en fordel med tanke på språk og det sosiale. Personlig bodde jeg i en liten leilighet som jeg fant på ekvivalenten til finn, leboncoin.fr, men i lengden tror jeg jeg kunne spart en del penger på å ha noen samboere.

Det franske studentlivet

Som sagt er byen full av studenter, og barer og annet uteliv finnes overalt i byen. Min favoritt er kaiene langs de to elvene. Med en gang solen skinner kan man sitte med bare ermer uansett hvilken sesong.

Erasmusmiljøet er stort i Lyon, og teamet arrangerer 3 fester i uken! Hver lørdag er det fest på Ayers Rock Boat, en av de mange husbåtene (péniche) langs Rhônen. Dette kan være en selsom opplevelse (det koster minimum 10 euro og du risikerer å få rockeringer rundt hodet og ansiktsmaling i fjeset), men en ypperlig anledning til å finne deg en erasmusgjeng. Jeg har blitt godt kjent med franske også, men det må sies at erasmusstudentene er mer festglade og "karpe diem" preget enn de franske.

Ellers er det bare å venne seg til apéro-begrepet, legge vekk engelsken og forberede deg på et herlig år med baguette, côtes-du-Rhône, comté og deilige Lyon.