Laboratoriet
Informasjon om verne- og sikkerhetstiltak, arbeidsinstrukser, regler og rutiner for arbeid i laboratorium og håndtering av farlig avfall
Hovedinnhold
Arbeid med farlige kjemikalier skal utføres i avtrekkskap. UiB praktiserer null-utslipp til avløp. Ingen farlige kjemikalier eller miljøskadelige stoffer skal skylles ned i vasken.
Arbeid med farlige kjemikalier.
Avtrekksskap
Arbeid med farlige kjemikalier skal foregå i avtrekkskap for å eliminere innånding av helsefarlige og irriterende damper og støv.For at brukerne av avtrekkskapet skal være trygge på at skapet fjerner forurensninger på en god og effektiv måte må skapet ha en årlig kontroll av lufthastigheten i lukeåpningen. Aller helst skal avtrekkskapet ha alarm som varsler ved for lav lufthastighet.
Underventilert benk
Arbeid med farlige kjemikalier på underventilerte benker med dekkskap anbefales ikke. Lufthastigheten i lukeåpningen i dekkskap tilfredsstiller ikke de krav som stilles i forbindelse med arbeid med farlige kjemikalier.
Dersom underventilerte benker med dekkskap skal benyttes til arbeid med kjemikalier, så må arbeidet risikovurderes, og man må være sikker på at grenseverdier for arbeid med kjemikalier satt i Forskrift om tiltaks- og grenseverdier ikke overstiges.
Avhending av farlige kjemikalier
Avhending av farlig avfall, problemavfall og annet spesialavfall skal alltid utføres etter UiB sine gitte regler og rutiner.
Verne- og sikkerhetstiltak
Det kan være mulig å redusere risiko ved å bytte ut materiell, kjemikalie, utstyr eller metode med noe som er mindre farlig. På den måten kan arbeidet/aktiviteten utføres med en redusert risiko og helst uten at personlig verneutstyr må benyttes.
Alt arbeid på laboratoriet skal risikovurderes
Risikovurderinger er et verktøy som bidrar til å hindre at det oppstår skade og sykdom på arbeidsplassen som følge av uønskede hendelser.
Tiltak
Eksempel på organisatoriske tiltak er:
Gjennomtenkt plassering av maskiner/innretninger, riktig valg av utstyr og materiell, sikkerhetsopplæring og arbeidsinstrukser, god ergonomisk tilrettelegging, krav til kompetanse, begrensninger i adgang til farlig arbeid.
Eksempel på vernetekniske tiltak er:
Støyskjerm, avtrekkskap, sikkerhetskabinetter, punktavsug, nøddusj og øyespyler.
Personlig verneutstyr (PVU)
PVU er alt utstyr, inkludert tilbehør, som blir brukt av ansatt under arbeid for å beskytte mot risiko og fare som kan true helse og sikkerhet. Eksempel på PVU er:
- Hansker
- Åndedrettsvern
- Hørselsvern
- Øyevern/ansiktsvern
- Hørselsvern
- Frakk/forkle
- Fottøy
- Høydesikringsutstyr
Bruk av PVU skal bygge på risikovurdering. For arbeid som medfører særlig fare for liv og helse, skal arbeidsgiver utarbeide arbeidsinstruks der vurdering av nødvendig bruk av PVU inngår. PVU skal benyttes når man ikke kan oppnå tilfredsstillende vern av ansattes helse, sikkerhet og velferd ved endringer i arbeidsmetoder og/eller prosesser, eller ved tekniske installasjoner for å oppnå et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. For mer informasjon om bruk av PVU på arbeidsplassen, se Arbeidstilsynets nettsider.
UiB har rammeavtale for innkjøp og anskaffing av personlig verneutstyr, se Innkjøpsportalen.
Arbeidsinstrukser
Hvis det skal utføres arbeid som kan innebære særlig fare for liv eller helse, skal det utarbeides en skriftlig instruks om hvordan arbeidet skal utføres og hvilke sikkerhetstiltak som skal iverksettes.
Generelt om arbeidsinstrukser
Dersom utførelse av arbeid kan medføre særlig fare for skade på liv eller helse, skal arbeidsgiveren sørge for å utferdige skriftlig arbeidsinstruks for å sikre at arbeidet kan utføres på en fullt forsvarlig måte og at utførelsen av arbeid eller bruken av arbeidsutstyr begrenses til de personer som har gjennomgått nødvendig opplæring.
Det skal alltid foreligge skriftlig arbeidsinstruks i samsvar med forskrift om utførelse av arbeid ved arbeid med asbest, montering, demontering, endring og kontroll av stillas, og manuell høytrykksspyling med trykk over 250 bar.
Aktuelle linker:
Arbeidsinstrukser ved UiB
Ved UiB er det utarbeidet arbeidsinstrukser for enkelte risikofaktorer:
- Arbeidsinstruks for etsende kjemikalier
- Arbeidsinstruks for løsemidler
- Arbeidsinstruks for KMRA kjemikalier
- Arbeidsinstruks for gravide og ammende
- Arbeidsinstruks for cytostatika
- Arbeidsinstruks for etidiumbromid
- Arbeidsinstruks for akrylamid
- Arbeidsinstruks for flussyre
- Arbeidsinstruks for brannfarlige og eksplosjonsfarlige kjemikalier
- Arbeidsinstruks for UV-lys
- Arbeidsinstruks for flytende nitrogen
- Arbeidsinstruks for ultralyd
Alenearbeid
I risikofylt arbeidsmiljø bør alenearbeid begrenses.
Arbeidet skal være sikkerhetsmessig forsvarlig
Ved UiB skal alt arbeid ved UiB være sikkerhetsmessig forsvarlig. En risikovurdering kan avdekke at det ikke alltid er tilfelle ved alenearbeid i risikofylte arbeidsmiljø. Hvis et uhell eller en ulykke skulle inntreffe, kan det være kritisk å være alene på arbeidstedet. I slike arbeidsmiljø bør man derfor søke å unngå at arbeid utføres når andre ikke er tilstede, f.eks. etter arbeidstids slutt og i helger, jf. arbeidsmiljølovens bestemmelse om alenearbeid.
Hva med studenter?
Arbeidsmiljøloven regner studenter som arbeidstakere når de utfører arbeid ved UiB som har undervisning eller forskning som formål. Det vil si at når studenter utfører arbeid på for eksempel laboratorier, feltarbeid eller tokt regnes de som arbeidstakere og inkluderes av arbeidsmiljølovens bestemmelser om alenearbeid.
Selv om studenter ellers ikke omfattes av arbeidsmiljøloven, bør det uansett unngås at studenter utfører arbeid alene om kvelder og i helger i risikofylte arbeidsmiljø. Hvis studenter må arbeide utenfor arbeidstid, bør minst 2 studenter arbeide sammen og det skal på forhånd lages en avtale med veileder/vitenskapelig ansvarlig.
Når situasjonen er slik at alenearbeid er uunngåelig er det viktig at det utføres en risikovurdering i forkant av alenearbeidet. Her må man vurdere arbeidets karakter og hvilke ytre faktorer som spiller inn; for eksempel om arbeidet innebærer kjemikalier, instrumenter, biologiske faktorer, gasser etc.
Arbeid med farlige kjemikalier, biologiske faktorer m.m.
Reglane er til hjelp for å unngå at kjemikaliene blir kontaminert, men òg for å unngå at bruker skal få problem på grunn av uønskede hendelser ved bruk.
Trygghetsregler
- Sikkerhetsdatablad skal alltid leses før man går i gang med arbeid med kjemikalier eller biologiske faktorer.
- Det er forbudt å ta med mat og drikke inn på laboratoriet. En skal ikke bruke kjøleskap eller fryseboksar på laboratoriet til lagring og oppbevaring av matvarer. Heller ikke bruke laboratorieutstyr, som f.eks. begerglas til mat og drikke selv om utstyret er nytt og ikke har bært brukt til kjemikalieformål.
- God hygiene er viktig på laboratoriet. Hygiene som det her snakkes om tilsier at vi ikke skal ha ting som klær og mobiltelefoner m.m. inn på laboratoriet som vi ikke rengjør før vi tar det med ut fra klassifisert lab.
- Generelt sett skal en alltid bruke vernebriller. Unngå bruk av kontaktlinser dersom det er mulig.
- Bruk laboratoriefrakk av bomull. Kunstfiberstoff kan gi gnist fra statisk elektrisitet og det kan ved uønsket hendelse medføre stygge brannsår då kunstfiber smelter.
- Bruk sko som er "tette" over tærne for å unngå skader dersom en søler kjemikalier.
- Vernehansker skal brukes ved bruk av etsende, giftige, irriterende eller allergiframkallende forbindelser, samt for kjemikalier som er farlige ved hudkontakt.
- Laboratoriet må alltid holdes ryddig og rent.
- Smak aldri på kjemikalier eller oppløysinger selv om du meiner å være sikker på at de er ufarlige.
- Bruk aldri munnen til pipettering, men bruk gummiballong, byrette, pipumpe, elektrisk pipetteringsautomat eller annet utstyr.
- Søl på arbeidsbenker og gulv skal tørkes opp umiddelbart, uansett om det er kjemikalier eller vann.
- Vask hender omhyggelig når du har vært i kontakt med kjemikalier. Bruk såpe og vann, ikke organiske løsemiddel.
- For arbeid med enkelte typer stoffer, skal det foretas en eksponeringsregistrering (se lenke til stoffkartoteket på HMS-portalen).
- Det skal aldri forekomme umerka kjemikalier på laboratoriet. Originalemballasje skal alltid være merket i medhald av merkeforskrifta (etikettar kan skrivast ut frå Stoffkartoteket).
Original kjemikalie i uoriginal emballasje: | Fortynna kjemikaliar i diverse uoriginale flasker og glass: |
Navn på kjemikaliet | Navn/summeringsformel på kjemikaliet |
Leverandør/produsent av kjemikaliet | Eventuelt; navn på leverandør |
Distributør av kjemikaliet | Konsentrasjon |
Farepiktogram | Farepiktogram |
H- og P-setninger | H- og P-setninger |
CAS-nummer | Evt. CAS-nummer |
Dato og signatur på den som har overført kjemikaliet fra originalemballasjen | Dato og signatur på den som har overført kjemikaliet fra originalemballasjen |
Generelle regler for arbeid i laboratoriet
- Les alltid sikkerhetsdatabladet før du tar i bruk et kjemikalie. Sikkerhetsdatabladet er tilgjengelig i det elektroniske stoffkartoteket Chemical Manager.
- Ikke returner kjemikalier tilbake til original emballasjen. En inkompatibel blanding kan dannes ved et uhell.
- Hold kjemikaliebehalderene lukket. Støv og damp kan komme fra ein åpen behalder, og gasser og suspendert materiale kan trenge inn og dette kan medføre at naturen på kjemikaliet kan endre seg. I tillegg vil en òg unngå unødig eksponering.
- Aldri bruk feilaktig eller umerkede reagens. Dersom du er usikker på stoffet- ikkje bruk det, men få den avhendet.
- Aldri bruk spatel, rørestav eller andre gjenstander ned i en original lagrings behalder for kjemikalier. Ta ut innholdet ved å helle innholdet oppi et begerglass eller annet egnet utstyr.
- Skrukorkene på flasker eller glass må plasseres oppå en rein flate med åpning ned når de blir tatt av flasken eller glasset. Dette for å unngå kontaminering av forbindelser og unødig eksponering.
- Kjemikalier skal ikke bæres etter flaskehalsen og heller ikke inntil kroppen. Det skal brueks egne bæreanordninger f.eks. bøtter eller trillebord.
- Ved helling fra flasker skal etiketten alltid vende opp, slik at eventuelt søl ikke ødelegger etiketten.
- Ha aldri andre kjemikalier på flaska enn det som står på etiketten.
- En skal ta spesielle forhåndsregler når en håndterer konsentrerte syrer. Fortynning av syrene skal gjøres ved å helle syre oppi vann med kontinuerleg røring.
HMS-sjekkliste for laboratorier ved nybygg eller større ombygginger
Her er lenke til Sjekklisten for laboratorier ved nybygg eller større ombygginger