Hjem
Institutt for fysikk og teknologi
forskningsområde

Nanofysikk

Målet med nanofysikk er å undersøke og lage strukturer og materialer med en eller flere dimensjoner redusert til nanoskala. Denne reduksjonen i størrelse fører til en rekke fascinerende egenskaper og effekter som kan utnyttes i etableringen av nye instrumenter og funksjonaliteter

Neste
Nanofysikk_IFT
Senior Engineer Dr. Sabrina Eder working on the molecular beam scattering apparatus Magie /
Foto/ill.:
Eivind Senneset, UiB
1/4
Nanofysikk/IFT
Sample preparation in our clean room /
Foto/ill.:
Bodil Holst
2/4
Nanofysikk/IFT
An "atom sieve" for focusing of a neutral helium beam /
Foto/ill.:
Bodil Holst
3/4
IFT Nanophysics Bodil Holst Book cover
Bodil's book on how to write scientific papers /
Foto/ill.:
Bodil Holst
4/4
Tilbake

Hovedinnhold

Nanofysikk ved IFT

Nanofysikk-gruppens hovedfokus er eksperimentelt arbeid. Vi forsker aktivt på forskjellige områder som beskrevet nedenfor. Innen nanovitenskap er det ofte en kort vei fra grunnleggende forskning til anvendt teknologi, og vi jobber tett med det lokale teknologioverføringskontoret VIS.

Vi leter alltid etter interesserte masterstudenter som kan delta i vår pågående forskning. Ta kontakt med oss for en uformell prat. Vi kan gjerne lage nye prosjekter basert på dine ideer.

Nanofysikk-gruppen er en del av nanoBergen, Bergens nanovitenskapelige nettverk.

Vår gruppe er også medlem i ISOS-prosjektet, hvis mål er å utvikle en passiv og miljøvennlig måte å forhindre/forsinke isdannelse på visse overflater (linser/vinduer)

For en uformell introduksjon til noe av vårt arbeid–og vår kreativitet–inviterer vi deg til å ta en titt på "The Nanophysics Cake Page".
 

Vår pågående forskning
 

Gruppeleder professor Bodil Holst
Bodils to  hovedforskningsområder:

i) Ny nanovitenskapelig instrumentering: Gruppen utvikler en ny mikroskopimetode ved bruk av nøytrale heliumatomer for avbildning. Vi jobber også med maskebasert litografi med nm-oppløsning ved bruk av metastabile heliumatomer. Dette arbeidet gjøres innenfor FET-Open-prosjektet Nanolace som Bodil koordinerer. I tillegg jobber vi med materialkarakterisering ved bruk av molekylære strømmer.

ii) Smarte overflater: Denne forskningen fokuserer på å lage belegg som beskytter overflater mot isdannelse og selvrensende overflater under vann ved bruk av belegg og strukturering. Den sistenevnte aktiviteten er en del av SFI-senteret Smart Ocean. Sammen med Dr. Zalieckas (se nedenfor) jobber vi også med å utvikle et erosjonsbeskyttende belegg for vindmøller. Dette prosjektet er sponset av Equinor (Akademiavtalen) og er en aktivitet i Bergen Offshore Wind Center (BOW).

En ytterligere forskningsaktivitet dreier seg om identifisering av gamle plantefibertekstiler ved bruk av karakteriseringsteknikker i nanoskala. Dette er et samarbeid med Hana Lukesova ved Bergen universitetsmuseum.

Klikk her for en full oversikt over Bodils publikasjoner.

Professor Lars Egil Helseth
Lars Egils interessefelt ligger innenfor elektromagnetisme, med vekt på sensorutvikling og energihøsting. Han har de siste årene jobbet med energihøsting fra vanndråper (regnceller), lagring av energi i superkondensatorer, og også med optiske og elektromagnetiske sensorer.

Klikk her for en full oversikt over Lars Egils publikasjoner.

Førsteamanuensis Martin Greve
Martin har mangeårig erfaring innen nanofabrikasjon og eksperimentell nanofysikk. Han fokuserer for tiden på feltet nanoplasmonikk og nanofotonikk med særlig interesse for solapplikasjoner. Nylig har man oppdaget en måte å øke konverteringseffektiviteten til standard silisiumbasert solceller med mer enn 1%. Disse lovende resultatene oppnås gjennom numeriske simuleringer ved bruk av velvalgte materialkombinasjoner og prøvekonfigurasjoner, og vi jobber for tiden med eksperimentell verifisering. Sammen med Dr. Zalieckas (se nedenfor) er den andre forskningsaktiviteten til Dr. Greve fokusert på et såkalt kvantediamantmikroskop quantum diamant mikroskop (QDM). Mikroskopet benytter seg av nitrogen-ledige «plasser» i diamanter, som fungerer som kvantesensorer som er i stand til å registrere små magnetiske felt. Dette arbeidet sikter på å bruke QDM for å registrere biologiske og kjemiske prøver med enestående følsomhet.

Klikk her for en full oversikt over Martins publikasjoner.

Dr. Justas Zalieckas

Justas arbeider med utviklingen av en ny plasma-forbedret, mikrobølgeovn plasma-forbedret kjemisk dampavsetningsreaktor dedikert til avsetning av nanokrystallinske diamantfilmer. Hovedmålet med dette arbeidet er å utvikle et potensielt nytt belegg for å forhindre erosjon på forkanten av vindmøller. I tillegg er han interessert i å utnytte fargesentre i diamanter til biosensing og andre bruksområder.

Klikk her for en full oversikt over Justas’ publikasjoner.

 

Dette prosjektet er finansiert av European Union Horizon 2020 forsknings- og innovasjonsprogram gjennom M.ear.Net-programmet.