Hjem
Institutt for fysikk og teknologi
ny teknologi

Verdens første full-skala karbonfangst og –lagringsprosjekt besøker IFT

Gjennom prosjektet Northern Lights skal Equinor og samarbeidspartnere fange CO2 fra sementproduksjon på Østlandet, frakte det på skip til Øygarden og lagre klimagassen permanent flere kilometer under havbunnen i Nordsjøen. Northern Lights inngår i Regjeringens Langskip prosjekt, lansert som det største klimaprosjektet i norsk industri noensinne.

Kabonlagring

Lagring av CO2: Den gule fargen viser hvordan CO2 flyter gjennom de geologiske formasjonen under Nordsjøen og lagres permanent. Bildet er tatt fra en av to nye visualeringsrigger bygget på IFT

Hovedinnhold

Ved sitt besøk på IFT den 19. oktober 2020 kunngjorte prosjektdirektør Sverre Overå, sammen med digitaliseringsdirektør Thorbjørn Folgerø i Equinor, at prosjektet deler med seg data fra seismiske undersøkelser, boring av første injeksjonsbrønn og innledende analyse.

– Dette er verdifulle data for vårt videre forskningsarbeid på lagring av CO2, sier Prof. Martin Fernø, som sammen med stipendiat Malin Haugen i forskningsgruppen Reservoarfysikk ved IFT formidlet sin forskning til oppmøtt presse i forbindelse med kunngjøring fra Equinor. IFT og andre interesserte får nå tilgang til unike data i startfasen av et gigantisk, nasjonalt CO2-lagringsprosjekt, som etter planen skal pumpe CO2 ned i formasjonene under havbunnen i løpet av 2024.

– Vi må redusere våre klimautslipp, og karbonfangst og –lagring er nødvendig for å innfri våre klimamål. Northern Lights prosjektet, tilgang til enestående data og kompetansen i regionen vil bidra positivt til vår forskning og utdanning innen lagring av klimagassen CO2», avslutter Martin Fernø.

Les mer om prosjektet her.