Hjem
Institutt for global helse og samfunnsmedisin
Nyhet

Psykiske plager og eksponering for vold blant LHBTI-befolkningen i Nepal

Skeive i Nepal utsettes for psykiske plager som følge av utbredt vold og stigmatisering. En gruppe forskere fra UiB og Nepal skal undersøke om rådgivning fra en likeperson kan bedre den mentale helsen og redusere eksponering for vold hos denne gruppen.

Bybilde av Katmandu i Nepal
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Mentale helseproblemer er blant de hyppigste årsakene til sykdom og redusert livskvalitet på verdensbasis. Som følge av stigmatisering, ekskludering og vold er skeive i Nepal særlig utsatt for depresjon og andre psykiske plager.   

Siden 2007 har seksuell relasjon mellom mennesker med samme kjønn vært lovlig i Nepal. Likevel har stigmatiseringen og volden mot denne gruppen fortsatt. Skeive utsettes daglig for vold og diskriminering av familiemedlemmer, politi, og sexkunder. Minst halvparten av transkvinnene i en undersøkelse fra 2021 oppgav at de hadde blitt arrestert av politiet fordi de var transpersoner. 90 % av transseksuelle rapporterte å ha blitt utsatt for fysisk vold. Postdoktor Keshab Deuba og professor Ingvild Fossgard Sandøy og fra Senter for internasjonal helse leder et forskningsprosjekt som tar sikte på å redusere mentale helseproblemer blant skeive i Nepal og bidra til å gjøre gruppen mindre voldsutsatt. Prosjektet har fått 12 millioner kroner i støtte fra Norges forskningsråd

Nepal har en begrenset psykisk helsetjeneste med svært få psykologer og psykiatere. Sammen med forskningsinstitusjonen Public Health and Environment Research Centre (PERC) i Nepal skal UiB-forskere finne ut om psykologisk rådgiving fra likepersoner kan bedre den psykiske helsen hos skeive med psykiske helseproblemer.

– Vi planlegger å gjennomføre en randomisert kontrollert studie der vi bruker likepersoner til å gi psykologisk rådgiving; det vil si at vi rekrutterer folk fra denne utsatte gruppen til å hjelpe sine egne. Selv om sex mellom mennesker med samme kjønn har vært avkriminalisert i snart tjue år og Nepal anerkjenner et tredje juridisk kjønn, opplever skeive fremdeles mye diskriminering. Det ser vi også i helsetjenesten der mange skeive opplever å bli dårlig behandlet. Derfor tror vi at et tilbud om psykologisk rådgiving fra likepersoner vil kunne redusere barrierene for å søke hjelp for psykiske problem, sier Deuba. Mennesker med liknende erfaringer som deltagerne kan trolig møte dem med mer forståelse og empati enn mange helsearbeidere.

Problem Managment Plus 

Den psykologiske rådgivingen skal bygge på den etablerte modellen Problem Management Plus (PM+), utarbeidet av WHO. Modellen inkluderer problemløsning, bearbeiding av traumer, og kognitiv adferdsterapi, og kan brukes av ufaglærte helsearbeidere.  Modellen har ikke vært testet ut blant seksuelle minoriteter tidligere. En av utfordringene kan bli at seksuelle minoriteter ikke nødvendigvis føler seg som én gruppe. Hva har de til felles utover det at de alle er utsatt for diskriminering? Sandøy forteller at ett av spørsmålene de ønsker å undersøke er om likemannrådgiving kan fungere like godt om hjelperen tilhører en annen gruppe enn den som søker hjelp. Kan en transkvinne hjelpe en homofil mann? 

Forskningsteamet samarbeider med Blue Diamond Society om helsetilbudet som skal testes ut. Blue Diamond Society ble stiftet i 2001 og er en interesseorganisasjon for skeive i Nepal. I årenes løp har de kjempet for å styrke rettighetene til denne gruppen. Mye av fokuset har vært på å tilby hiv-forebyggende tjenester, fremme seksuell helse og dokumentere menneskerettighetsbrudd. 

– Helsetjenester for seksuelle minoriteter har hovedsakelig fokusert på den økte risikoen de har for seksuelt overførbare sykdommer. Men undersøkelser blant skeive i Nepal tyder på at de selv opplever mentale helseproblemer som den største helseutfordringen. Ekskludering og lite støtte fra familien kombinert med voldserfaringer skaper utrygghet og stress, forteller Sandøy. De blir også diskriminert på arbeidsmarkedet, og en del må selge sex for å få endene til å møtes. Vi vil undersøke om rådgiving fra likepersoner og samtalegrupper kan gjøre det enklere for skeive å mestre de utfordringene de opplever, og gjøre at de opplever mer mental støtte. Målet er også å hjelpe dem til å identifisere farlige situasjoner i hverdagen sin der de risikerer å bli utsatt for vold og lage en plan for hvordan de kan komme seg unna, såkalt trygghetsplanlegging. Dersom den psykologiske rådgivingen viser seg å være effektiv, vil slikt likemannsarbeid kunne være en rimelig måte å gjøre psykiske helsetjenester lettere tilgjengelig for en sårbar gruppe. På lengre sikt må vi håpe at det blir større toleranse og mindre diskriminering mot denne gruppen.