Hjem
Institutt for global helse og samfunnsmedisin
Nyhet

Stavanger har fått sin første professor i allmennmedisin

Svein R. Kjosavik, forskningsleder ved Allforsk, forskningsgruppen for allmennmedisin og samhandling, samt avdelingsoverlege ved akuttmottaket, er utnevnt til professor ved Universitetet i Bergen, med arbeidssted Vestlandslegen ved Stavanger universitetssjukehus.

Bilde av Stavanger universitetssykehus
Foto/ill.:
Frida Moberg, Helse Stavanger

Hovedinnhold

UiB sitt studium Vestlandslegen, er godt i gang ved Stavanger universitetssjukehus (SUS), og i august startet det andre kullet med studenter. Nå har Vestlandslegen i Stavanger også fått sin første professor i allmennmedisin, Svein R. Kjosavik.

Kjosavik har vært allmennlege i over 25 år, men har i de siste ti årene vært ansatt ved SUS som forsker og samhandlingslege. Siste halvannet år har han også vært avdelingsoverlege for akuttmottaket.

I over 20 år har Kjosavik vært engasjert i forskning. Han disputerte ved UiB i 2012 med sin avhandling «Prescribing and prescribers of psychotropic drugs in Norway». Forskningen hans de senere år har vært fokusert på bedre diagnostikk og samhandling i klinisk praksis for prostatakreft, Alzheimers sykdom og fibrotisk fettlever. En viktig målsetting har vært å bidra til bedre ressursbruk i helsetjenesten ved å redusere «over-diagnostikk» og «under-diagnostikk». Det betyr i praksis å minimere henvisning av pasienter til utredning i spesialisthelsetjenesten som ikke trenger det, samt bedre diagnostikken av de som faktisk har sykdom og trenger behandling. 

Internasjonalt samarbeider Kjosavik med forskere i Stockholm, Gøteborg, Helsinki, Århus, Odense og London, og prosjektene har blant annet fått finansiering fra EU, NordForsk/Norges forskningsråd, Karolinska Institutet, Kreftforeningen og Helse Vest. Han var entreprenøren bak etableringen av Allforsk, forskningsgruppe for allmennmedisin og samhandling, og har vært en pådriver i arbeidet med å bygge et allmennmedisinsk akademisk miljø i Stavanger.

Kjosavik gleder seg over at SUS ikke lenger bare har medisinstudenter på besøk i praksis, men at Vestlandslegen nå gir studentene fulltidsundervisning de siste 3 årene av sin utdanning - i Stavanger. Hans opprykk til professor og ansettelsene av flere førsteamanuenser og universitetslektorer er en direkte konsekvens av dette.

– Det første kullet besto kun av åtte studenter, men etter mitt skjønn preget av en klar seleksjonsbias. Det er ikke hvem som helst som sier ja til å være første kull på et nytt studiested. Jeg opplevde dem i hvert fall som en særdeles konstruktiv og kjekk gjeng med betydelig «guts». I den undervisningen jeg har hatt med dem opplevde jeg at de var betydelig mer reflekterte enn jeg kan huske at vi var i vår studietid, sier Kjosavik.

– Det nye kullet på 18 studenter som startet i høst har jeg foreløpig kun møtt den dagen de startet her. Min første undervisningsperiode med dem er nå i oktober. De skal da ha en introduksjonsuke i allmennmedisin og utfordres både på egne holdninger og tanker om allmennmedisin samt en halv dag i klinisk praktisk arbeid med egne pasientkonsultasjoner på fastlegekontor. Vi ser fram til det og håper og tror at vi fortsatt får konstruktive og lærenemme studenter, sier Kjosavik om det nye kullet som nettopp startet i Stavanger.  

Øystein Hetlevik er leder for Fagområde for allmennmedisin (FAM) ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin. Han gleder seg over at en milepæl er nådd, og ser dette som en viktig stilling for videre oppbygging av et vitenskapelig allmennmedisinsk miljø knyttet til Vestlandslege-modellen i Stavanger.

– Svein er den første professor i allmennmedisin ved UiB med arbeidssted i Stavanger. Vi er i gang med å bygge opp en stab der som en del av Fagområde for allmennmedisin, og det at vi nå har fått en professor er en vitenskapelig styrke, men det vil også være andre fra fagområdet som kommer til å delta i undervisningen i Stavanger fremover, sier Hetlevik.