Hjem
Institutt for global helse og samfunnsmedisin
Nyhet | Forskning

IGS deltok på Forskningsdagene 2024

Forskningsdagene 2024 ble arrangert i Bergen i regi av Norges forskningsråd i slutten av september i år. Institusjoner fra hele Bergensområdet stilte opp i sentrum for å gjøre seg synlig og tilgjengelig for det vanlige publikum. Fra IGS deltok SEFAS og FAM på hver sin arena.

Bilde av Forskingstorget på Festplassen. SEFAS sin stand kan sees fra avstand.
SEFAS med egen standplass på Forskertorget i Bergen sentrum.
Foto/ill.:
Ricky Heggheim

Hovedinnhold

Senter for alders- og sykehjemsmedisin (SEFAS) og stipendiat Siri Dalsmo Berge fra Fagområde for allmennmedisin var til stede da Forskningsdagene 2024, fasilitert av Norges forskningsråd, gikk av stabelen i Bergen siste uke i september. SEFAS holdt en egen standplass på Forskningstorget, mens Dalsmo Berge var én av ti forskere som deltok i Forsker Grand Prix

– Idéen var å flytte forskning fra fine og lydtette kontorer og ut til gatene hvor folk flest ferdes, sier postdoktor Brice Marty fra SEFAS. Han var én av flere fra senteret som stilte opp på Festplassen lørdag 21. september med egen stand. 

– Folk i alle aldre kom og snakket med oss. De yngste barna tegnet besteforeldrene sine mens foreldrene spurte oss om hva SEFAS er og hva vi gjør. Vi fikk en fin mulighet til å presentere oss på en god og forståelig måte gjennom direkte kontakt med dem som kom. 

Marty kunne fortelle at de fremmøtte stilte dem foskjellige spørsmål, gjerne om hvordan teknologien kunne heve livskvaliteten til de eldre og hva man kunne gjøre for å forbedre livskvaliteten når vi blir gamle. 

– Mange av dem var også veldig opptatt av det vi kallar for «point of no return», det vil si det stadiet av livet der døden vil være nært forestående. De vil spørre om hvordan vi bruker teknologi til å fortutse når dette stadiet kommer, og om hvilke typer lindrende behandling pasientene kan få. 

Portrettbilde av Brice Marty

Postdokter i SEFAS, Brice Marty.

Foto/ill.:
Ricky Heggheim

To opplegg

Forskningstorget var delt i to dager. Fredag 20. september var viet til besøk fra skoleklassene, mens på lørdag var standene åpne for alle. 

– Vi kjørte et litt annet opplegg da vi hadde skoleklassene på besøk. Vi ønsket å fortelle ungdommene som vi møtte hva forskning er, og hvordan man kan bli forsker i tillegg til hva vi på SEFAS jobber med. Det ble mange veldig gode samtaler, og det viste seg at flere elever var interessert i å vite hva som er lurt å søke på etter videregående skole for å bli forsker.  

Dagen etter var Forskningstorget åpent for alle, og store og små møtte opp på SEFAS-standen for å snakke med Marty og de andre.  

– Vi brukte spill og spørsmål til å kommunisere med dem. Noen av spørsmålene som vi stilte var hvor de hadde lyst å bo når de er pensjonster, og hva de trodde de vil like spise når de er gamle. I tillegg spurte vi dem hva de tror de blir vanskelig, og om de har tro på at teknologiens utvikling kan hjelpe dem med å håndtere hverdagen når de ikke er like friske og mobile som de er nå. 

Marty kan fortelle et gjentagende spørsmål som mange lurte på, var hvilke type teknologi som kunne brukes for å øke livskvaliteteten til de eldre. 

– Vi fikk spørsmål om bruk av smarttelefon, sensor og akselerometer til å monitorere helsen. Det var veldig gøy å kunne snakke med folk direkte. 

Marty vil også fremheve kollegene sine på SEFAS for arbeidet som ble gjort både i forkant av, og under Forskningstorget.

– Alle som var her disse to dagene gjorde en fenomenal innsats, men spesielt Haakon Reithe og Kjersti Nedreskår har vært en drivende kraft i dette prosjektet, og vært helt instrumentalt for at dette ble vellykket, sier Marty.  

Forsker Grand Prix

IGS var også til stede da formidlingskonkurransen Forsker Grand Prix ble avholdt på Høgskulen på Vestlandet 25. september. Stipendiat Siri Dalsmo Berge fra Fagområde for allmennmedisin (FAM) holdt et fire minutters innlegg om samlivsproblemer på fastlegekontoret foran en fullsatt Mimes Brønn da ti forskere fra ulike institusjoner innen høyere utdanning i Bergensområdet skulle konkurrere om en plass i den nasjonale finalen i Oslo. I juryen finner vi Bård Fyhn fra Norges Handelshøgskole, Ragnhild Gudbrandsen fra Den Nasjonale Scene og TV2-profilen Kjetil H. Dale.

– Det var veldig kjekt å delta i denne konkurransen. Jeg følte at det absolutt svarte til de forventningene jeg hadde på forhånd, sier Dalsmo Berge. 

Hun kunne fortelle at det var ønsket om å bli en bedre formidler som motiverte henne da hun bestemte seg for å søke på Forsker Grand Prix.

– Jeg følte at det var gode muligheter for å lære mye om formidling. Det å bli trent av profesjonelle coachere og få innspill til hvordan man kan nå frem med budskapet sitt var veldig lærerikt. Formidling av for forskningsresultater er også en viktig del av forskningen. 

Bilde av Siri Dalsmo Berge under Forsker Grand Prix 2024

Stipendiat Siri Dalsmo Berge holder innlegget sitt i Mimes Brønn.

Foto/ill.:
Eivind Senneset

Hun synes det var svært givende å møte forskere fra ulike felt, og få et innblikk i hvordan de formidlet forskningen sin.

– Det var veldig hyggelig å møte andre som er interessert i formidling. Selv om vi driver med forskjellige fagfelt og tema så mener jeg det var veldig nyttig å kunne jobbe sammen med dem og gi feedback til hverandre. 

Dalsmo Berge forteller at alle ti forskere som skulle delta i konkurransen jobbet tett med tekstcoach og teatercoach flere måneder i forkant av showet. Det hjalp henne og andre til å bli klare.

– Det ble til sammen fem samlinger sammen før Forsker Grand Prix. To av disse kom før sommeren. I løpet av sommerferien sendte vi tekst frem og tilbake med coachene for å lande et manus. Jeg lærte mye som jeg kan ta med meg videre, ikke bare for kvelden, men også i arbeidshverdagen, sier hun.

Dalsmo Berge har holdt mange foredrag foran publikum før, men det som var uvanlig denne gangen er at hun måtte kunne hele manuset utenat. 

– Jeg har fått stor respekt for skuespillere som må lære seg lange dialoger utenat. Det krever mye. En annen utfordring var tidspresset. Alle hadde nøyaktig fire minutter på seg til å holde innlegget. Hvis man går over tiden så blir lyden kuttet av. Det ble et ekstra stressmoment som gjorde at vi måtte kunne teksten utenat og beregne riktig tid. Men det var veldig gøy å være med på konkurransen og være en del av en så stor produksjon. Jeg synes at produksjonsteamet la ting veldig godt til rette for oss deltakere, sier hun.

Siri Dalsmo Berge måler blodtrykket til Bård Fyhn under Forsker Grand Prix

Siri Dalsmo Berge måler blodtrykket til jurymedlem Bård Fyhn.

Foto/ill.:
Eivind Senneset

Anbefaler at andre tar sjansen

Dalsmo Berge tror at øvingen før konkurransen har hjulpet til å bli en bedre formidler. Hun nøler ikke med å anbefale andre stipendiater å delta i Forsker Grand Prix. 

– Absolutt. Formidling er en viktig del av forskningen. Når vi er så heldige at vi kan bruke arbeidstiden vår til å forske, så har vi en forpliktelse til å få resultatene ut til folket. Jeg tror at det å være med på Forsker Grand Prix er en kjempefin måte å bli tryggere på formidling. Opplegget er lagt opp slik at man ble bedre på formiding uansett hvor mye eller lite erfaring man har fra før. av Jeg synes nesten det er litt dumt at jeg ikke har gjort dette tidligere, sier hun.

Dalsmo Berge disputerte to uker etter at Forsker Grand Prix ble gjennomført. Hun tror at coachingen i forkant av og selve fremføringen har hjulpet henne med tanke på å forberede seg til disputasen. 

– Ja, særlig den delen med å presentere sitt eget prosjekt på en forståelig måte var en god forberedelse til disputasen. Å få med det viktige, ikke bare selve resultatet, men også forskningsmetodikken, og hvordan man kommer fram til resultatene på en måte som gjør at det går an å forstå for folk flest. Det var veldig kjekt å få øvd på dette og oppleve konkurransen før jeg disputerte.