Hjem
Det juridiske fakultet
Æresdoktorarrangement

Gjesteforelesning med æresdoktor Hans Petter Graver

I anledning utnevnelsen av Hans Petter Graver til æresdoktor ved UiB, inviterer fakultetet til en gjesteforelesning med Graver. Tittelen på forelesningen er "Om politisering av domstolene – Rådhushospitsdommen i klassekampens lys".

Hovedinnhold

Etter forelesningen blir det korte kommentarer fra Ragna Aarli, Bjørn Henning Østenstad og Ragnhildur Helgadottir.

Forelesningen er åpen for alle interesserte.

Om Hans Petter Graver:

Hans Petter Graver (født 1955) er professor ved Institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo (UiO). Han er en sentral rettsforsker i vår samtid, som særlig har vært opptatt av rettsstaten og akademiske verdier. Graver er utdannet jurist ved Universitetet i Oslo i 1980 og avla den juridiske doktorgraden samme sted i 1986 med avhandlingen «Den juristskapte virkelighet». Han har tidligere vært advokat hos Regjeringsadvokaten og jobbet i Forbruker- og administrasjonsdepartementet, og var dekan ved Det juridiske fakultet, UiO. 

Graver har en omfattende rettsvitenskapelig produksjon om en rekke emner, blant annet innen forvaltningsrett, rettssosiologi, rettshistorie, rettsteori og argumentasjonsteori og retorikk. For tiden leder han et toppforskprosjekt finansiert av Norges forskningsråd om Domstolenes bristepunkt – Om dommere når rettsstaten er under press. Graver er en aktiv samfunnsdebattant. Han har ledet en rekke lovutvalg, bl.a. om gjeldsordning for privatpersoner, retten til miljøinformasjon, konkurranselovgivning, diskrimineringsvern og etiske retningslinjer for oljefondet. Hans allsidighet gjør at han har deltatt i en rekke doktorgradsbedømmelser ved Det juridiske fakultet, UiB.   

Graver er medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi og preses 2019-2021. Han er æresdoktor ved universitetet i Helsingfors (2010), ved universitetet i Heidelberg (2017) og ved universitetet i Uppsala (2020). I 2019 ble han valgt som æresmedlem av Juridiska föreningen i Finland.