Retningslinjer for forskergruppene
Hovedinnhold
Godkjent av Forskningsutvalget 28.5 2024. Vedtatt av Fakultetsstyret 11.6.2024. Retningslinjene er gyldige fra 1.1 2025.
1. Formål
Organisering av forskningsaktiviteten ved fakultetet i forskergrupper skal legge til rette for felles innsats for å styrke kvaliteten, omfanget og synligheten av forskningen i samsvar med de overordnede målsetninger i fakultetets forskningsstrategi, blant annet ved
- arbeid for samarbeid og kvalitet i forskningen
- arbeid for et inkluderende og attraktivt fagmiljø, særlig for ansatte i midlertidige stillinger (stipendiater, postdoktorer og forskere)
- å skape en plattform for vekst og utvikling av forskning og forskningsprosjekter
- nettverksbygging med nasjonale og internasjonale fagmiljø
- synliggjøring av forskergruppens bidrag i den nasjonale og internasjonale
- forskningsfronten og til rettsvitenskapens særlige samfunnsoppdrag
- arbeid for bidrag til relevante undervisningsfag
- å bidra til rekruttering av forskertalenter
2. Organisasjonsformer
Fakultetet anerkjenner at samarbeid om forskning kan ha ulike former og formål og at grunnlaget for felles aktivitet kan variere. Fakultetet støtter opp under mangfold og variasjon i forskningsaktivitet ved å differensiere mellom to ulike kategorier av
forskergrupper.
Forskergruppe2 oppnevnes for 2 år og består av minst fire vitenskapelig ansatte ved fakultetet. Gruppen skal ha minst en representant fra gruppe A og prioritere arbeid for at gruppe B er representert og inkludert. I oppnevningsperioden må gruppen ha minst fire møter i året, hvorav minst ett møte skal være åpent annonsert.
Forskergruppe5 oppnevnes for 5 år og består av minst fem vitenskapelig ansatte ved fakultetet. Gruppen skal ha representanter fra gruppe A og prioritere arbeid for at gruppe B er representert og inkludert. Gruppen har et internasjonalt faglig nettverk og møtes regelmessig med ambisjoner om å fremme publisering innen fagfeltet og utvikle søknader om eksternfinansierte prosjekter. I oppnevningsperioden må arbeid i regi av gruppen lede til minst én søknad om eksterne midler som kan gi fakultetet en rekrutteringsstilling.
Begge kategorier av forskergrupper skal være åpne for alle vitenskapelig ansatte som ønsker å bli medlem. Eksterne ressurspersoner, emeriti og ansatte fra gruppe C kan bli medlem av gruppen, men kan ikke bidra til å fylle minstekravene til medlemmer. Det samme gjelder for studenter på forskerlinjen, andre som skriver stor eller liten masteroppgave innenfor gruppens fagfelt samt vitenskapelige assistenter.
Alle vitenskapelig ansatte skal være medlem av en forskergruppe. Påmelding til en gruppe skjer ved epost til leder for gruppen med kopi til forskningsadministrasjonen. Forskningsadministrasjonen har ansvaret for å legge nye medlemmer til forskergruppens
epostliste og medlemsliste på nettsiden.
3. Etablering av grupper
Initiativ til å etablere ny forskergruppe kan tas av alle vitenskapelig ansatte ved fakultetet. Søknader om etablering av en forskergruppe kan rettes til Forskningsutvalget innen 15. november hvert år. Dekanen oppnevner etter tilråding fra Forskningsutvalget nye forskergrupper med virkning fra 1. januar påfølgende år. Søknad om etablering av en forskergruppe skal angi og beskrive
- påtenkte medlemmer
- gruppens planlagte aktiviteter
- hvordan gruppen vil bidra til rekruttering og integrasjon av midlertidig ansatte og
- unge forskertalenter blant studentene
- hvordan gruppen vil bidra til samarbeid og til fagutvikling
- hvordan gruppens aktivitet kan bidra til undervisningen ved fakultetet
4. Forskergruppeleder
Forskningsdekanen utpeker forskergruppens leder etter anbefaling fra fagmiljøet. Det kan inngås avtale med forskningsdekanen om rullerende lederskap. Behov for bytte av leder i oppnevningsperioden skal tas opp med forskningsdekanen som også kan kreve et lederskifte.
En leder for en forskergruppe må ha førstestillingskompetanse og stilling ved fakultetet. Som hovedregel skal stillingstilknytningen til fakultetet være 100 %. Avvik fra hovedregelen må godkjennes av dekanen. Ledere for Forskergruppe5 må tilhøre ansattgruppe A og som et minimum ha 50 % stilling ved fakultetet.
Forskergruppen skal ha én leder. Leder kan utpeke en nestleder.
Leder har det overordnede ansvaret for aktiviteten i gruppen, herunder
- ansvar for forvaltning av midler tildelt forskergruppen
- faglig program og utvikling
- rekruttering, brobygging mellom ansatte i faste og midlertidige stillinger og miljøbygging
- nettverksbygging nasjonalt og internasjonalt
- synliggjøring av gruppens aktivitet
Som kompensasjon for lederoppgavene fastsetter fakultetsstyret en årlig driftsbevilgning som leder kan disponere til eget forskningsformål, for eksempel til litteratur, utstyr, reiser eller forskningsassistanse. Driftsmidlene kan også benyttes til å dekke kostnader for andre medlemmer og fellesaktiviteter i gruppen.
Dersom leder har utpekt en nestleder, fordeles bevilgningen i samsvar med avtalt ansvars- og oppgavefordeling mellom dem i det enkelte år. Bevilgningen må anvendes i samsvar med rammene som er gitt for personlige driftsmidler til vitenskapelig ansatte på fakultetets wiki-side.
Ledere for Forskergruppe2 kan føre et særlig administrasjonsfradrag på medgått tid inntil 20 timer i årsregnskapet. Ledere for Forskergruppe5 kan føre et særlig administrasjonsfradrag på medgått tid inntil 50 timer i årsregnskapet.
I grupper der leder har utpekt en nestleder, fordeles administrasjonsfradraget i samsvar med avtalt ansvars- og oppgavefordeling mellom dem i det enkelte år. Ingen kan være leder eller nestleder av mer enn én forskergruppe.
5. Driftsmidler og andre ressurser
Fakultetet avsetter forskningsstrategiske driftsmidler til aktivitet i forskergruppene og driftsmidler til ledere for forskergrupper. Leders driftsmidler kan også benyttes til å dekke kostnader for andre medlemmer og fellesaktiviteter i gruppen. Overforbruk av driftsmidler ett år kan føre til redusert tildeling påfølgende år.
Fakultetet har en forskergruppekoordinator som felles administrativt kontaktpunkt for forskergruppene. Fakultetet stiller også til rådighet et visst årlig timetall tjenester fra en vitenskapelig assistent for praktiske og administrative gjøremål for forskergruppene.
Forskergruppe5 får tildelt en forskningsrådgiver som bistår med søknadsutvikling og rapportering i eksternfinansierte prosjekter.
Rammene for driftsmidler og ressurser fra vitenskapelige assistenter fastsettes av Fakultetsstyret i budsjettbehandlingen.
Forskergruppeleder kan søke Forskningsutvalget om mindre tilleggsbevilgninger for å kunne gjennomføre aktiviteter. Større arrangementer må finansieres av eksterne midler. Forskningsadministrasjonen kan gi veiledning om aktuelle finansieringskilder. Det oppfordres til samarbeid på tvers av grupper for å realisere større arrangementer.
Fakultetet kan gi ekstraordinært tilskudd til grupper som skal være vertskap for konferanser som går på omgang i et internasjonalt forskningsnettverk. Planer om slike arrangementer må meldes til forskningsdekan og forskergruppekoordinator minst 6 måneder før arrangementet skal finne sted.
6. Informasjon
Fakultetets forskningsadministrasjon utarbeider en nettside for forskergrupper etter en fast mal. Forskergruppelederen har det redaksjonelle ansvaret for innholdet på nettsiden, men kan gi andre medlemmer av gruppen, inkludert vitenskapelige assistenter,
publiseringsrettigheter.
7. Årlige dialogmøter
Rapportering om aktivitet skjer gjennom årlige dialogmøter mellom forskergruppeleder og forskningsdekanen. Forskningsadministrasjonen fører protokoll fra dialogmøtene. Protokollen legges frem for Forskningsutvalget som grunnlag for den årlige forskningsmeldingen og for beslutninger om å gjenoppnevne, endre status eller avvikle en forskergruppe.
8. Avvikling
Forskergrupper som ikke opprettholder medlems- og aktivitetskrav, kan besluttes avviklet. Beslutning om avvikling av en forskergruppe treffes av Forskningsutvalget etter at forskningsdekanen har hatt dialogmøte med leder for gruppen.