Fotoutstillingen «Manetene utilslørt» åpner på Universitetsmuseet i Bergen
Den nye utstillingen har som mål å utfordre publikums perspektiv på de ofte misforståtte dyrene ved å fremheve deres skjønnhet og økologiske relevans. Utstillingen varer frem til 30. oktober 2024.
Hovedinnhold
I samarbeid med Manet-teamet ved Avdeling for naturhistorie og Michael Sars-senteret ved Universitetet i Bergen, viser utstillingen 16 manetarter og deres slektninger, portrettert av fotografene Joan J. Soto-Angel, postdoktor ved Avdeling for naturhistorie, og ingeniørene Alexandre Jan og Anne Elin Aasjord ved Michael Sars-senteret.
Utstillingen viser et mangfold av arter med svært ulik livsstil, som finnes over hele verden.
Bildene er delt inn i fire tematiske seksjoner, og feirer manetenes fargerike eleganse samtidig som de belyser deres komplekse livssyklus, atferd og rolle i det marine økosystemet.
- Tanken bak denne utstillingen er ikke bare å vise hvor utrolig vakre disse skapningene kan være. Et hav uten maneter ville ikke vært et sunt hav. Vi ønsket å få frem noen av de positive sidene ved maneter, og bidra til en bedre forståelse av disse undervurderte dyrene, sier Soto-Angel.
“Et hav uten maneter ville ikke vært et sunt hav. Vi ønsket å få frem noen av de positive sidene ved maneter, og bidra til en bedre forståelse av disse undervurderte dyrene.”
- Joan J. Soto-Angel
Manetene er ofte fryktet og sett på som en plage langs verdens kyster, men det overraskende mangfoldet og de biologiske egenskapene til maneter har vekket forskernes nysgjerrighet i generasjoner. Utstillingen « Manetene utilslørt» inviterer publikum til å se forbi sine forutinntatte oppfatninger om disse fascinerende dyrene. Eli Kristine Økland Hausken, avdelingsleder for forskningskommunikasjon ved Universitetsmuseet i Bergen, forklarer:
- Fotoutstillingen befinner seg et sted mellom det materielle og immaterielle, mellom dokumentasjon og kunnskapsproduksjon om virkelige arter, levende dyr som ser ut som kunst, og en kunstopplevelse. Og uten all denne ulike ekspertisen, fra forskere til kuratorer og teknikere med flere, kunne vi ikke ha laget denne nye opplevelsen som publikum vil kunne ta del i på Universitetsmuseet.
Alexandre Jan, Luis Martell, Joan J. Soto-Angel, Aino Hosia og Anne Eline Aasjord (fra venstre til høyre) bidro til utstillingen med fotografier, tekst og sin ekspertise innen manetbiologi.
Samarbeidet gjenspeiler en lang historie med forskning på marine virvelløse dyr i Bergen, som begynte med arbeidet til den berømte zoologen Michael Sars på 1800-tallet og fortsetter den dag i dag ved Universitetet i Bergen.
- Vi er glade og stolte over å få være en del av denne utstillingen, spesielt siden senteret vårt har en lang og sterk tradisjon for manetforskning. Jeg ser den samme lidenskapen som Michael Sars når jeg ser på de fantastiske fotografiene av Joan, Alex og Anne, sier gruppeleder Pawel Burkhardt ved Michael Sars-senteret.