Fibrosforskere møttes i Bergen
Donald Gullbergs forskningsgruppe i matrixbiolog holdt den 9. – 10. juni 2022 sitt andre symposium i matrixbiologi, innenfor rammene av et DIKU-finansiert nettverk (MOTIF: Mechanism og Tissue and Tumor Fibrosis) for student- og personellutveksling i Norge og Nord-Amerika, med fokus på fibrose.
Hovedinnhold
Totalt deltok femten foredragsholdere fra Nord-Amerika og Norge i symposiet.
- Nå er det vanligere å avholde digitale møter, inklusive konferanser, men for oss er det viktig at vi møtes fysisk og utveklser erfaringer og knytter nye kontakter, sier Donald Gullberg,
Finansiering for nettverket skulle egentlig ha opphørt i 2021, men det har blitt forlenget som følge av pandemien.
Symposiet ble arrangert av Donald Gullberg og Marion Kusche-Gullberg med hjelp fra medlemmer i forskergruppen.
- Dette er et teamarbeid, sier Gullberg.
Symposiet ble avholdt på hotell Terminus, men alle forelesninger ble også streamet live.
- I 2019 organiserte vi vår første DIKU-finansierte fibroskonferanse, men vi har i det samme nettverket også organisert symposier i Toronto (2017) og i San Francisco (2018). Vi har merket en økt interesse fra bedrifter for å delta på symposiene, sier Gullberg.
Kontakten mellom akademia og bedrifter er viktig i symposiet, og i år var Ronen Schuster fra israelske CytoReason, Erine Budi fra Pliant Therapeutics i San Francisco, USA, og Humphrey Gardner fra Roviant Sciences, Boston (USA) deltagere.
Konferansen ble avsluttet fredag og var preget av en uformell atmosfære med intensive diskusjoner med innlegg fra ledende fibrosforskere. Under symposiet diskuterte man særskilt nye metoder som brukes for å identifisere ulike varianter av bindevevsceller som er aktive ved fibrossykdom.
Norge ble representert av Donald Gullberg fra UiB som diskuterte rollen integrin alfa11 har i kollagenbygging, Andreas Romaine fra UiO presenterte nye data om reseptorer som bidrar til hjertesykdom og Daniela Costea fra UiB diskuterete munnkreft og fordeler med Hyperion Imaging-teknologi, et veldig kraftig miksoskop som gjør det mulig å studere kreftvev og å laget et molekylært kart av vevet.