Konfliktmekling
Masteremne
- Studiepoeng
- 20
- Undervisningssemester
- Vår
- Emnekode
- JUS3553
- Talet på semester
- 1
- Undervisningsspråk
- Norsk
- Ressursar
- Timeplan
Emnebeskrivelse
Mål og innhald
Formålet med kurset er å gi deltakerne en teoretisk og praktisk forståelse av mekling som konfliktløsningsmetode. Ved kursets avslutning vil deltakerne være fortrolige med grunnleggende begreper og sentrale problemstillinger og utfordringer i meklingsfaget. Deltakerne vil lære om ulike faglige perspektiver på mekling, herunder hvilke verdier mekling kan bygge på og forholdet mellom disse og de verdiene og prinsippene tradisjonell domstolsbehandling og saksbehandling i forvaltningen bygger på, psykologiske mekanismer i konflikt og kommunikasjon, og empirisk forskning på mekling. I tillegg vil deltakerne ha prøvd mekling i praksis, både som mekler og part. Studentene vil også øves i å være reflekterende praktikere (reflective practitioners), gjennom evaluering av sitt eget og medstudentenes arbeid i rollespillene. Dette vil dels foregå som refleksjon i grupper, og dels ved skriving av refleksjonsnotater etter første undervisningsuke. Å være en reflekterende praktiker anses som en viktig forutsetning for å lære av erfaringer og utvikle sin kompetanse.Konfliktmeklingsemnet gir studentene innsikt i en annen måte å løse konflikter enn ved tradisjonell saksbehandling eller domstolsbehandling. Det er dermed en naturlig videreføring av kompetansen studenten tilegner seg i sivilprosessen spesielt, men også andre juridiske emner. Emnet gir studentene innsikt i konflikt- og kommunikasjonsteori, samt øvelse i god kommunikasjon og konflikthåndtering. Dette er kunnskaper, ferdigheter og kompetanse som er nyttig nær sagt uansett hvilken stilling studentene måtte gå inn i som ferdigutdannede kandidater.Kurset vil foregå som et samspill mellom teori og praksis, og deltakerne medvirker aktivt i hele kursforløpet.
Kurset har klasseromsundervisning med forelesninger om utvalgte emner, diskusjoner, rollespill og andre praktiske øvelser, og har en klar overvekt av studentaktive læringsformer. Intensjonen er at studentene skal arbeide med teorien gjennom egenstudier, mens i undervisningen skal de primært settes i stand til å anvende teorien, gjennom diskusjoner, rollespill og andre praktiske øvelser, samt erfaringsutveksling og refleksjoner i etterkant av øvelsene. Undervisningen er fordelt på to uker med intensiv undervisning, fordelt med cirka halvparten av timetallet på hver uke.Studentene får i den andre undervisningsuken løpende oppfølging og veiledning under meklingsrollespillene. Studentene vil da bli delt opp i mindre grupper som hver veiledes av en lærer som observerer hele forløpet og gir tilbakemeldinger sammen med studenter. Forholdstall mellom lærer og studenter på slike rollespill vil være 1:8.
Følgende tema inngår i emnet:
- Konfliktforståelse
- Kommunikasjonsteori
- Mekling: Definisjon, historikk. Forholdet til andre konfliktløsningsformer. verdimessig, metodisk og rettslig.
- Mål og modeller for mekling
- Forhandlingsteknikk.
- Meklingens ulike trinn, meklerroller og meklingsteknikker.
- Rettsmekling, familiemekling, samtaleprosess og andre meklingsinstitutter for sivilrettslige tvister. Rettslig regulering. Erfaringer fra praksis.
- Mekling i straffesaker.
- Etikk
- Meklingsforskning.
- Komparative perspektiver: Hvordan har andre land innrettet mekling og andre former for konfliktløsning sammenliknet med Norge?
- Internasjonal regulering av mekling
Læringsutbyte
Kunnskaper
Etter å ha gjennomført emnet skal studenten kunne
- redegjøre for sentral konflikt- og kommunikasjonsteori,
- forklare forskjellen på mekling, domstolsbehandling og andre konfliktløsningsmetoder,
- redegjøre for ulike mål og modeller for mekling.
- forklare sentral forhandlingsteori med relevans for meklingssituasjoner
- forklare meklingens ulike faser, samt forklare og drøfte ulike meklerroller og meklingsteknikker
- forklare sentrale meklingsbegreper som nøytralitet, rettferdighet, sannhet, makt, dialog, kontakt, empati mv.
- redegjøre for og drøfte ulike meklingsordninger i Norge (herunder særlig rettsmekling, familiemekling i og utenfor domstolene, samtaleprosess og mekling i konfliktråd)
- redegjøre for og drøfte sentrale etiske problemstillinger i mekling
- redegjøre for noen sentrale forskjeller og likheter mht. hvordan mekling og andre former for konfliktløsning er innrettet i Norge sammenliknet med andre vestlige land, og
- hovedtrekk i sentrale internasjonale regelverk for mekling
Ferdigheter
Etter å ha gjennomført emnet skal studenten kunne
- analysere en konflikt ved hjelp av konflikt- og kommunikasjonsteori
- redegjøre for samspillet mellom meklingsteorien og de praktiske erfaringene fra undervisningen
- forklare og reflektere over mekling som konfliktløsningsmetode, samt de ulike fasene i meklingsprosessen etter den refleksive modellen/Bernt og Blandhols faseinndeling
- drøfte ulike meklerroller og meklingsmodeller, og verdiene de bygger på
- anvende meklingsteknikker i rollespill og reflektere, ved hjelp av meklingsteorien, over valgene som gjøres i en mekling
- analysere meklingsrollespill og andre cases ved hjelp av sentrale meklingsbegreper som nøytralitet, rettferdighet, sannhet, makt, dialog, kontakt, empati, forhandling mv.
- forklare en hel mekling ved hjelp av teorien
Generell kompetanse
Studenten skal ha utviklet generell kompetanse til å
- fremstille, analysere og drøfte problemstillinger innenfor meklingsfaget, så vel juridiske, som etiske og meklingsfaglige problemstillinger, strukturert og presist i samsvar med krav til akademiske tekster og argumentasjon
- identifisere og drøfte rettspolitiske problemstillinger på meklingsfeltet
- treffe avgjørelse om hvordan en meklingssak skal håndteres før møtet, i møtet og etter møtet
- reflektere og vurdere om en gitt sak er egnet til mekling, og argumentere for og imot
- reflektere over egne styrker og svakheter som mekler og over hvordan ens person får betydning for meklingsutøvelsen
- perspektivere teorien med egne erfaringer i og utenfor undervisningen
Studiepoeng, omfang
Studienivå (studiesyklus)
Undervisningssemester
Undervisningsstad
Krav til forkunnskapar
Studiepoengsreduksjon
Krav til studierett
Arbeids- og undervisningsformer
Forelesninger og diskusjoner i plenum, refleksjoner i grupper og skriftlig, samt rollespill og andre praktiske øvelser i grupper.
I undervisningen er det en hovedvekt av studentaktive læringsformer. Det gis noen forelesninger om utvalgte tema, men utover dette brukes tiden til rollespill, andre praktiske øvelser og diskusjoner og refleksjon i fellesskap. Studentene forventes å kunne anvende teorien de har lest i emnet. Det gjelder i klasseromsundervisning og under praktiske øvelser, når de skal levere skriftlige arbeid (refleksjonsnotater og obligatorisk hjemmeoppgave), samt ved muntlig eksamen.
Mekling kan bare læres ved et samspill mellom teori og erfaringsbasert læring. Erfaringsbasert læring krever at studentene, ved hjelp av teori, kan identifisere læringspunkter i det de har erfart i de praktiske øvelsene og drøfte årsaker til det som skjedde, samt hva som eventuelt kunne vært gjort annerledes og bedre.
Gjennom refleksjonsnotatene og kommentarene de får på disse fra oppgaveretter øves studentene i å skrive akademiske tekster om mekling og andre tema innenfor konfliktløsningsfeltet. Ved videreutvikling av et av notatene til en større hjemmeoppgave får studentene erfaring med å skrive en lenger akademisk tekst innen fagfeltet.
Studentene forventes å gjennomføre rollespill i grupper, også utenfor selveundervisningstiden.Skriving av to refleksjonsnotater, med kommentarer fra lærer.
Obligatorisk undervisningsaktivitet
Det er obligatorisk oppmøte på undervisningen, med krav om oppmøte på 28 forelesningstimer (14 dobbelttimer). Alle undervisningstimene som tilbys inngår i beregningen av obligatorisk oppmøte.Studentene skal levere to refleksjonsnotater av maksimalt 1200 ord to uker etter første undervisningsuke. De kan velge blant et antall oppgavetema som i hovedsak omhandler praktiske øvelser gjennomført i første undervisningsuke. Disse må være bestått for å kunne ta eksamen. De får skriftlige kommentarer på notatene fra sensor.
I løpet av kurset skal det leveres to refleksjonsnotater. Begge refleksjonsnotatene må være godkjent for å få ta avsluttende eksamen.
Vurderingsformer
Obligatoriske undervisningsaktiviteter inngår i sertifiseringsgrunnlaget.
Eksamensformen er hjemmeeksamen med justerende muntlig. Hjemmeeksamen har en ordgrense på 4000 ord.
Bare studenter som består hjemmeeksamen kan framstille seg til justerende muntlig eksamen.
Ved muntlig eksamen vil deler av tiden brukes til en samtale og videre refleksjoner fra studenten om hjemmeoppgaven og dens problemstillinger for å teste kunnskap og forståelse. Resten av tiden vil settes av til å teste studentens kunnskap, forståelse og ferdigheter om andre tema innenfor læringskravene. Det kan bli aktuelt med en minicase, der studenten bes enten forklare eller spille ut en egnet tilnærming til en gitt problemstilling som har oppstått i en mekling.
Informasjon om hjemmeeksamen og justerende muntlig eksamen publiseres i Mitt UiB.
Kandidater som består hjemmeeksamen, men som har gyldig fravær ved muntlig eksamen, tilbys ny muntlig eksamen. Dersom kandidaten ikke gjennomfører muntlig eksamen når denne tilbys, må vurderingen i sin helhet gjennomføres i et senere undervisningssemester.
Karakterskala
Vurderingssemester
Litteraturliste
Emneevaluering
Hjelpemiddel til eksamen
På hjemmeeksamen er alle hjelpemidler tillatt. Kildehenvisninger må angis i samsvar med krav til vitenskapelige publikasjoner.
På muntlig eksamen er ingen hjelpemidler tillatt utover lovtekster, som vil gjøres tilgjengelig i eksamenslokalet.