Hjem
Religionsvitenskap

Temaomtale RELV100

Religion, kultur og samfunn (tilbys høstsemesteret, også høst 2024)

Kollasj av Sissel Undheim
Foto/ill.:
Kollasj ved Sissel Undheim

Hovedinnhold

Religion finnes overalt. Enten vi vil eller ikke, må vi forholde oss til andre menneskers religiøse forestillinger gjennom symboler, fortellinger, tradisjoner, ytringer og direkte krav om vår oppførsel. Verken trossamfunn, gudshus eller helligdager representerer absolutte grenser for religion. Men hva skjer med religion når den fungerer i disse andre sammenhengene? 

RELV100 ser vi på noen av områdene der religion gjør seg mest gjeldende. De fire overordnede hovedtemaene vil være religion og populærkultur, minoriteter, ritualer og kjønn.

  • Musikk, reklame, bøker, spill, tv, nett og film er der mange oftest møter religiøse symboler, fortellinger og guder i dag. Hva slags religion kan vi møte på i populærkulturen? Og hva gjør populærkulturen med tradisjonelle religiøse forestillinger?
  • Religiøse minoriteter er ofte blitt undertrykt og oversett, mens majoritesreligioner har hatt stor politisk makt og innflytelse. Hvordan kan vi studere minoriteter og urfolks religioner?  Hva er forholdet mellom minoriteter og majoriteter i religionsvitenskapens historie og i dag? 
  • Mens mange tenker at religion først og fremst handler om tro, er det man gjør mye viktigere for de aller fleste. Hvilken rolle spiller religiøse ritualer for hverdag og fest? Hvordan og hvorfor endrer ritualer seg? Hvilken rolle spiller kropp, landskap og fysiske gjenstander i gjennomføring av religiøs praksis?
  • Om vi skal forstå religion i kultur og samfunn, må vi også se på kjønn og seksualitet. Hvordan formes kjønnsroller og idealer om seksualitet av øvrige samfunnsstrukturer og sosiale hierarkier, og når åpner religion for utradisjonelle kjønnsroller og nye maktposisjoner?     

Så hvordan kan vi forstå forholdet mellom religion, kultur og samfunn? Dette er blant hva man lærer i dette emnet.