Hjem
Broegelmann forskningslaboratorium

Piotr Mydel Gruppen

Gruppen tror på tverrfaglig samarbeid med medisinske og tannlege, epidemiologer, biovitenskapsmenn, industrielle forskere for å nå sine mål om å belyse rollen til post-translasjonelle modifikasjoner i etiologien til autoimmune sykdommer.

Hovedinnhold

Bakgrunn

Tatt i betraktning at opptil 30% av den voksne befolkningen over hele verden lider av alvorlig periodontitt, er virkningen av denne sykdommen på menneskers helse enorm. Periodontitt (PD) er i stor grad forårsaket av infeksjon, der Porphyromonas gingivalis er et viktig patogen, og er den mest utbredte smittsomme inflammatoriske sykdommen hos menneskeheten.

Flere bevis tyder på en årsakssammenheng mellom PD og revmatoid artritt (RA), samt periodontitt og kardiovaskulær sykdom. P. gingivalis er den eneste bakterien som uttrykker enzymet peptidylarginine deiminase (PAD) som omdanner arginin til citrullin, en prosess som kalles citrullinering. Antistoffer mot slike citrullinerte proteiner, dvs. ACPA/aCCP, er av sentral betydning ved RA, en kronisk autoimmun sykdom som rammer 0,5-1 % over hele verden. Tilstedeværelsen av ACPA-er eller aCCP-autoantistoffer er ikke bare svært spesifikk for RA, men tilstedeværelsen er også relatert til en mer alvorlig og destruktiv sykdomsprogresjon.

Vi antar at anti-citrullinerte proteinantistoffer kan genereres, hos genetisk følsomme individer, som en konsekvens av P.gingivalis-indusert citrullinering i gingiva.

Som en del av PTM-gruppen er Marta Kamińska fokusert på effekten av posttranslasjonelle modifikasjoner (som karbamylering, citrullinering) på funksjonaliteten til modifiserte proteiner og peptider og effekten det kan ha i initieringen av de systemiske sykdommene: fra renin-angiotensin-aldosteron-systemet/kinin-kallikrein-systemet og deres rolle i utviklingen av komorbiditeter assosiert med kronisk nyresykdom, til karakterisering av deminerende aktivitet (human PAD, bakterielle PPAD-enzymer) i inflammatoriske tilstander (periodontitt, leddgikt). Urszula Kałuckas forskningsprosjekt tar sikte på å avgrense effekten av uremiske tilstander (under kronisk nyresykdom) på funksjonaliteten til blodkar som en faktor som forbinder høyere CVD-forekomst hos CKD-pasienter. Noemie Dudzinska undersøker rollen til Porphyromonas gingivalis og dens virulensfaktorer på nervesystemet, med sikte på å mekanisk koble forekomsten av periodontitt og nevrodegenerative sykdommer som Alzheimers sykdom.

Vi tror at gjennom tverrfaglig samarbeid med medisinske og tannlege, epidemiologer, biovitenskapsmenn, industriforskere, media- og kommersialiseringsspesialister, vil vi ha den beste muligheten til å nå våre mål.

 

PTM in the media

"Brushing your teeth may stall Alzheimer’s, lower blood pressure" (2019) - https://nypost.com/2019/06/04/brushing-your-teeth-may-stall-alzheimers-lower-blood-pressure/

"Brush your teeth – Postpone Alzheimer´s" (2019) - https://www.uib.no/en/med/127507/brush-your-teeth-%E2%80%93-postpone-alzheimer%C2%B4s

PL "Mycie zębów może uchronić przed chorobą Alzheimera" (2019) - https://sekretynauki.pl/medycyna/mycie-zebow-moze-uchronic-choroba-alzheimera/ (Polish)

Dårlige tenner øker faren for leddgikt (BT)- https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/l40nk/daarlige-tenner-oeker-faren-for...

Dårlig tannpuss kan gi leddgikt- https://www.ba.no/nyheter/darlig-tannpuss-kan-gi-leddgikt/s/1-41-6043800

Scientific TV programme Schrödingers Katt, channel: NRK  https://www.dropbox.com/s/gvb1j367p76nco1/Tenner%207%20nov%20FJK-800.mp4?dl=0