Hjem
Geofysikk
Masterprosjekt V19 Geodynamikk

Masterprosjekt vår 2019 ved GEO - Stéphane Rondenay

Et globalt sett av S-mottaksfunksjoner for å undersøke manteldiskontinuiteter under kontinenter

Hovedinnhold

Prosjektbeskrivelse

Seismologi-gruppen ved UiB har et unikt sett av digitale verktøy for å laste ned og behandle store mengder av globale teleseismiske data. Resultatet av den digitale bearbeidelsen kalles mottaksfunksjoner (Receiver Functions på engelsk, kort RF), som gir bilder av jordens
struktur ned til 800 km dybde. Tidligere arbeid har vist at dette settet av verktøy kan brukes til P-bølger (PRF), men det har ikke blitt brukt på S-bølger (SRF).

Hypotese (vitenskapelig problem):
Vårt sett av verktøy kan også brukes på S-bølger, og de resulterende SRF kan gi informasjon om jordstrukturer som er komplementære til de som er produsert av PRF. Spesielt bør de globale SRF gi unike opplysninger om hvordan diskontinuiteter i midte litosfære og grensen mellom litosfære og astenosfære varierer fra kanten av kontinenter til deres stabile kratoniske kjerner.

Test (arbeid):
Tilpasse det eksisterende settet av verktøy for å laste ned globale S-bølge teleseismiske data og behandle dem for å produsere SRF. Bruk deretter disse SRF sammen med PRF for å undersøke diskontinuiteter i midte litosfære og grensen mellom litosfære og astenosfære
under de nordamerikanske og afrikanske kontinentene.

Krav for opptak

GEOV112, GEOV113, GEOV276, INF109, MAT112, MAT131
Erfaring med å programmere enten i fortran, c, Matlab, python, og i unix/linux miljøet er essensielt for dette prosjektet. 

Eksterne data? / External data?:
Ja, offentlig tilgjengelige data fra IRIS and ORFEUS (via websider og/eller andre webtjenester)

Foreslåtte emner i spesialiseringen (60 sp)

Vår:
GEOV219
GEOV350
GEOV357
GEOV359
Høst:
GEOV254
GEOV355