Klinisk ernæring (master)

Masterprogrammet i klinisk ernæring gir avansert opplæring i medisinsk ernæringsbehandling til barn og vaksne. Programmet kvalifiserer for autorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog (KEF).

Kva lærer du?

Programmet bygger vidare på kunnskap tileigna frå bachelorprogram i ernæring, og bruker dette i klinisk kontekst med behandling av pasientar i helseinstitusjonar. Du lærer å vurdere ernæringsrelaterte problemstillingar, stille ernæringsdiagnosar, utarbeide ernæringsplanar og behandle pasientar i samarbeid med anna helsepersonell.

Som klinisk ernæringsfysiolog kan du førebygge, diagnostisere og behandle ernæringsrelaterte sjukdommar hos barn, vaksne og eldre. Dei har òg kompetanse til å vurdere, formidle og utvikle kunnskap om ernæring.

Ein ferdig utdanna student på dette programmet kan

  • førebygge, utgreie, diagnostisere og behandle ernæringsrelaterte sjukdommar og tilstandar
  • arbeide sjølvstendig og i nært samarbeid med anna helsepersonell, og bidra med kompetanseheving hos andre yrkesgrupper og folk flest
  • kommunisere faglege problemstillingar, analysar og konklusjonar innan klinisk ernæring.
Studiekvardag

Dei fleste studentane på master i klinisk ernæring har tatt bachelor i ernæring ved UiB. På masterstudiet blir du del av eit lite kull (ca. 20 studentar) som følger kvarandre gjennom studiet. Studentmiljøet er aktivt, med moglegheiter for å delta i både faglege og sosiale aktivitetar.   

Aktuelle spørsmål i dette faget er:  

  • Kva skal ein ete når nyrene ikkje fungerer lenger? 
  • Kva næringsbehov har kroppen når den blir utsett for kritisk sjukdom? 
  • Finst det ernæringsbehandling for irritabel tarm? 
  • Korleis kan ein førebygge leverkomplikasjonar hos pasientar som er avhengige av intravenøs ernæring?  

Du vil ha undervisning i fleire bygg på Campus Haukeland. På campus finn du lesesal, laboratorium, kantine, bibliotek, grupperom og ulike typar undervisningsrom. Masterstudentane er tett på det vitskaplege miljøet.  

Kva kan du jobbe som?

Masterstudiet i klinisk ernæring kvalifiserer for autorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog (KEF), etter søknad til Helsedirektoratet. I helsetenesta jobbar kliniske ernæringsfysiologar tett saman med blant anna legar og sjukepleiarar.

Ernæringsbehandling inngår i behandlinga av ei rekke ulike sjukdommar og for nokre sjukdommar er ernæringsbehandling den einaste kurative behandlinga som finst.  

Opptakskrav og søknadsfrist
Karakterkrav: C (2.5)
Krev minimum snittkarakter C (2,5) i den faglege fordjupninga. Sjå eigne sider om korleis du reknar ut snittet ditt.

Dei fleste studentar frå land utanfor EU/EEA/Sveits må betale studieavgift, men det finns unntak.

For å søke dette studieprogrammet må du oppfylle

dei generelle opptakskrava for master på UiB

dei spesielle opptakskrava for dette studiet

Ver merksam på at studentar må ha norsk pass, norsk ID-kort eller tilsvarande utanlandske ID-papir/pass som er godkjende av norske styresmakter, i tillegg til Bank-ID, for å bruke datasystema til helsetenestene i praksisutplassering i dette studiet. Utan gyldig Bank-ID eller tilsvarande identifikasjonsløysing med høgaste tryggleiksnivå
vil du ikkje kunne gjennomføre studiet.

Søknadsfrist: 15. april
Undervisningsspråk

Undervisningsspråk: Norsk

Studiets oppbygging

Masterprogrammet i klinisk ernæring er eit toårig fulltidsstudium som startar i august. 54 studiepoeng og ei 60 studiepoengs masteroppgåve er obligatoriske, mens 6 studiepoeng er valemne. Undervisninga og litteraturen er på norsk og engelsk. Du finn timeplan og litteraturliste i kvar emnebeskriving. 

På første året vil du i løpet av ei typisk veke ha ca. 30 timar med forelesingar, seminar, klinikk og praktiske øvingar. I tillegg kjem tid på lesesalen. 

Det andre året jobbar du med masteroppgåva, som er eit sjølvstendig forskingsprosjekt med rettleiing. Det forskingsretta arbeidet inkluderer å løyse ei praktisk problemstilling, behandle eigne data, og på grunnlag av dette gi ei skriftleg og munnleg framstilling av hypotesar, resultat, diskusjon og konklusjonar. Du har òg seks veker klinisk praksis.

Slik er studiet lagt opp:


1. semester 

NUCLI357 - Medisinsk ernæringsbehandling av vaksne (30 studiepoeng) 


2. semester 

INTH360A - Global Nutrition (4 studiepoeng) 

NUCLI352 - Medisinsk ernæringsbehandling av born og unge (10 studiepoeng)     

NUCLI390A - Masteroppgåve i klinisk ernæring - forskingsprotokoll (10 studiepoeng)     

Elektiv periode (6 studiepoeng)     


3. og 4. semester 

NUCLI356 - Klinisk praksis i spesialisthelsetenesta (10 studiepoeng) 

NUCLI390B - Masteroppgåve for klinisk ernæring (50 studiepoeng) 

Utveksling

Du kan reise på utveksling som del av masteroppgåva. Ta kontakt med studierettleiar for å høyre meir om kva ordningar som finst.

Sjå anbefalte utvekslingsavtalar

Vidare studiemoglegheiter

Mastergraden gir grunnlag for vidare forsking og kan kvalifisere for opptak på ph.d.-programmet.

Spørsmål om studiet?

Kontakt oss på telefon mellom 12.00-14.00 på kvardagar eller på e-post.

Telefonnummer: 55586400
E-post: info.med@uib.no
Studieplan

Ein studieplan er eit formelt dokument mellom deg som student og Universitetet i Bergen. Studieplanen skal gi tydelege rammer for studiet, beskrive læringsmåla du skal oppnå og korleis studiet er bygd opp.

Studieplan for Masterprogram i klinisk ernæring