Hjem
UNESCO Chair: Bærekraftig arv og miljøforvaltning

Varselmelding

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Meland

Brakstad i gamle Meland kommune

Neste
Mann med skjegg iført caps og allværsjakke
Arnt Brakstad
Foto/ill.:
Inger Måren
1/4
Tradisjonell steinmur langs en kjerrevei. Granskog i bakgrunnen.
Foto/ill.:
Inger Måren
2/4
Gammelt båthus/naust i fjæren. Står på en oppmuret kai.
Foto/ill.:
Inger Måren
3/4
Grønn kulturmark i en skråning. Lite rødt hus i forgrunnen. Steingarder i bakken bak huset. Skog i bakgrunnen.
Foto/ill.:
Inger Måren
4/4
Tilbake

Hovedinnhold

Arnt Brakstad, leder for Meland sogelag, møter oss ved butikken i Holme og vi kjører til bruket på Brakstad som han har vokst opp i. Her bor det ingen lenger, men lemstova står der som et tydelig tegn på tidligere tiders bo og levnad på plassen. Lemstova var særlig utbredt på 1800-tallet innen vestlandsk byggeskikk, og bestod ofte av to laftekasser med et skot imellom. Skotet ble brukt til kjøkken og arbeidsværelse på kalde dager, mens den ene laftekassen var hverdagsstue og den andre finstue som kun ble oppvarmet til spesielle anledninger. Hele konstruksjonen har en ytterhud i form av plank. Lemmen eller loftet ble brukt som soverom, og ga isolerende effekt til etasjen under. 

Turen går videre til fots langs veien gjennom Brakstad og videre ned mot Holme og Holmeknappen. Arnt forteller om hvordan landskapet har endret seg slik han kan huske. De dyrkbare arealene har blitt større og sammenslåtte, mens de mer marginale områdene som ble dyrket nærmest i terrasser, er under gjengroing. Også her har granplanting satt sitt preg på landskapet. Arnt forteller livlig om hvor han fisket og hvor han lærte å svømme, hvor det var kvernhus i bekken, hvordan det gamle skolehuset har sett flere epoker med forskjellig bruk, og hvordan snøen og isen la seg tidligere og lå lengre da han vokste opp. Steingarder og gamle ferdselsårer ser man spor etter fortsatt. Ennå er det bruk i drift her – landskapet dyrkes og beites – en tradisjon som strekker seg fleire tusen år tilbake i denne delen av gamle Meland kommune (nå Alver).

Klikk her for å lese om flere vandreintervjuer fra Nordhordland UNESCO biosfæreområde.