Verktøy for å programmere uten plattformdiskriminering
Tero Hasu disputerer fredag 3. mars 2017 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «Programming Language Technology for Niche Platforms».
Hovedinnhold
De fleste smarttelefon apper som blir utviklet nå til dags kjører på iOS eller Android. Men mindre etablerte plattformer (som BlackBerry 10 og Tizen) finnes også, og de kommer og går ettersom mobilmarkedet utvikler seg. Det å lage en app for mange plattformer fører til økt risiko og kostnader. Avhandlingen utreder en strategi for systematisk å håndtere forskjellige målplattformer, og den presenterer teknologi som støtter en slik startegi.
Generelt er programmeringsspråk designet for at mennesker skal kunne uttrykke hva en datamaskin skal gjøre. Smarttelefonleverandørene har valgt forskjellige programmeringsspråk for sine plattformer (for eksempel Java for Android). For å skjerme app-utviklere fra plattformdetaljer så foreslår Hasu å bygge app-produktlinjene rundt et tilpasningsdyktig programmeringsspråk. Dette språket må oversettes til alle relevante plattformspesifikke programmeringsspråk. For å balansere mellom generell oversettingsevne og tilknytting til ulike plattformer så kan løsningen være en språkfamilie; en familie av språk som er variasjoner av det originale språket.
Avhandlingen presenter teknologi for å tilpasse og oversette språk, teknologi som støtter oppunder ideen om en språkfamilie. Den presenterer også plattformuavhengige faktorer som kan inkluderes i et språk for å hjelpe programmerere med vanlige problemer, slik som unntakshåndtering og forvaltning av produktkonfigurasjon.
Ved å ha et teknologisk fundament for mangeplattformsprogramvareproduksjonsverktøy, så kan en app-utvikler nærme seg nye plattformer med selvsikkerhet, selv i de tilfellene der plattformene mangler et aktivt økosystem for utviklere.
Personlia:
Tero Hasu (1972) er født i Finland. Han tok mastergrad i informatikk fra Helsinki University of Technology (1999), og har siden det arbeidet som programutvikler. Doktorgradsarbeidet ble utført ved Bergen laboratorium for språkdesign (BLDL).