Infeksjon etter hofteprotesekirurgi
Håkon Langvatn disputerer 9.10.2020 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Infected total hip arthroplasty - Bacteriology and the role of operating room ventilation in the reduction of postoperative infection".
Hovedinnhold
Infeksjon er en sjelden, men fryktet komplikasjon etter hofteprotesekirurgi. For å kunne gi optimal behandling og forebygging er det viktig å ha kjennskap til bakteriene som forårsaker proteseinfeksjon. Avhandlingen tar utgangspunkt i data fra Nasjonalt Register for Leddproteser. I første del av avhandlingen ble det samlet inn informasjon om hvilke typer av bakterier som forårsaket infeksjonene, og man så på utviklingen av antibiotikaresistens hos disse. Man fant at 60% av bakteriene som førte til hofteproteseinfeksjon var stafylokokker. Disse er en vanlig bestanddel av menneskets normale bakterieflora, men skal ikke forekomme i hofteleddet. Videre fant man økende antibiotikaresistens mot flere typer antibiotika som brukes i både behandling og forebygging av infeksjon.
Luften på operasjonsstuen er antatt å være en mulig smittevei for bakterier som kan resultere i hofteproteseinfeksjon. I norske sykehus er det hovedsakelig to ventilasjonsprinsipper som brukes for å optimalisere luftens renhet: Konvensjonell, turbulent blandingsventilasjon og ventilasjon med ensrettet luftstrøm. Sistnevnte har tradisjonelt vært vurdert å kunne gi bedre beskyttelse, men de har også vært dyrere å installere. Senere har det kommet omdiskuterte indikasjoner på at slik ensrettet ventilasjon faktisk ikke har gitt lavere infeksjonsforekomst, og slik ventilasjon anbefales ikke lenger av Verdens helseorganisasjon (WHO). I avhandlingens andre del ble det gjort en validering og evaluering av faktiske ventilasjonssystemer på norske operasjonsstuer, og hvilken innvirkning disse hadde på risikoen for hofteproteseinfeksjon. Man fant at store, moderne ventilasjonssystemer med stort volum av ensrettet luftstrøm, var assosiert med lavere infeksjonsrisiko enn konvensjonell blandingsventilasjon.
Det antas at resultatene fra denne avhandlingen vil være et viktig bidrag til kunnskapsgrunnlaget om hvordan vi best skal forebygge proteseinfeksjoner.
Personalia
Håkon Langvatn (f. 1981) er utdannet lege ved Universitetet i Bergen. Han har arbeidet ved Ortopedisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus og arbeider nå som lege ved Ortopedisk avdeling på St. Olavs Hospital. Doktorgradsarbeidet utgår fra Klinisk Institutt 1 ved Universitetet i Bergen og studiene er utført i samarbeid med Nasjonalt Register for Leddproteser ved Ortopedisk klinikk, Haukeland universitetssjukehus. Veiledere har vært Håvard Dale og Lasse Engesæter.