Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Medfødte misdannelser gir økt risiko for kreft

Dagrun Slettebø Daltveit disputerer 2.9.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Birth defects and cancer risk".

Hovedinnhold

Medfødte misdannelser og kreft er begge blant de ti vanligste årsakene til tapte leveår blant barn mellom 0 og 19 år globalt. Årsakene til begge sykdommene er i stor grad ukjente, men alvorlige misdannelser er etablert som risikofaktorer for kreft blant barn, noe som kan tyde på en felles etiologi. I denne avhandlingen har vi undersøkt sammenhengen mellom det å ha en alvorlig misdannelse eller å ha et søsken med en alvorlig misdannelse og senere kreftutvikling blant barn, ungdom og voksne. I tillegg har vi sett på kjønnsforskjeller i denne sammenhengen blant barn.

Vi gjennomførte tre populasjonsbaserte kasus-kontroll studier hvor vi kombinerte registerdata fra Danmark, Finland, Norge og Sverige. Alle barn registrert i fødselsregistrene mellom 1967 og 2014 som utviklet kreft ble definert som kasus. Tilfeldige kontroller ble matchet på land og fødselsår. Eksponeringene vi undersøkte var alvorlige misdannelser blant individene eller deres søsken.

Vi fant at den relative risikoen for kreft blant personer med alvorlige misdannelser var 1,7 ganger høyere enn blant personer uten misdannelser. Den økte risikoen vedvarte inn i voksen alder (1,2 ganger høyere), spesielt gjaldt dette voksne med alvorlige misdannelser i hjerte, kjønnsorganer, nervesystemet, skjelettdysplasier og Down syndrom. Sammenhengene mellom alvorlige misdannelser og barnekreft var generelt sterkere blant jenter enn gutter. Blant personer som hadde søsken med alvorlige misdannelser, var risikoen for barnekreft (0 til 19 år) noe økt (1,09 ganger), mens den totale risikoen for kreft blant personer i alderen 0 til 46 år ikke var økt.

Våre resultater stemmer overens med hypotesen om felles bakenforliggende årsaker til alvorlige misdannelser og kreft: genetiske, miljømessige eller en kombinasjon. Arbeidet danner grunnlaget for videre forskning på de biologiske mekanismene som ligger bak begge sykdommene.

Prosjektet har vært finansiert av Det medisinske fakultet, UiB og Kreftforeningen.

Personalia

Dagrun Slettebø Daltveit (f.1981) har en bachelorgrad i naturvitenskap og en mastergrad i statistikk fra Universitetet i Bergen. Siden våren 2021 har hun vært doktorgradsstipendiat i Fagområde for epidemiologi og medisinsk statistikk ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen. Deler av stipendiatperioden ble tilbrakt ved International Agency for Research on Cancer (IARC) i Lyon, Frankrike. Hovedveileder var professor Tone Bjørge (UiB/Kreftregisteret) og medveileder var professor Kari Klungsøyr (UiB/Folkehelseinstituttet).