Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Ondsinnet og uforventet oppførsel i sosiale nettverk

Mina Young Pedersen disputerer 27.9.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Malicious Agents and the Power of the Few".

Hovedinnhold

Denne avhandlingen befinner seg i skjæringspunktet mellom formallogikk, samfunnsvitenskap, informasjonsvitenskap og forskning innenfor kunstig intelligens. Den omhandler kunstige sosiale nettverk med intelligente agenter, som kan være mennesker, dataprogrammer eller roboter. Avhandlingen er viet til studiet av agenter i denne settingen som oppfører seg unormalt eller ondsinnet for sin egen vinning. Verktøyet som blir brukt til å analysere systemene er basert på formallogikk, som har sine røtter i filosofien.

Gjennom fire forskjellige logiske formaliseringer ser vi at analysen av slike agenter ikke bare gir oss nyttig informasjon om den potensielle skaden de kan utgjøre, men også om sikkerheten til systemene de befinner seg i. Blant annet presenteres en metode for å avsløre sosiale bots, som er dataprogrammer som oppfører seg som menneskelige brukere på sosiale medier, ved hjelp av et logisk verktøy som kalles modellsjekking.

Med denne avhandlingen motiveres bruken av formallogikk som et unikt og verdifullt redskap for å analysere sosiale fenomener. Den viser også at formale beskrivelser av ondsinnede agenter kan legge grunnlaget for å bekjempe dem.

Personalia

Mina Young Pedersen har vært stipendiat ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB hvor hun har vært veiledet av Marija Slavkovik, Thomas Ågotnes og Sonja Smets. Pedersen har bachelorgrader i matematikk fra NTNU og filosofi fra UiO og en mastergrad i logikk fra Universiteit van Amsterdam. Hun er dypt interessert i områdene der matematikken og filosofien møtes. På fritiden spiller hun kirkeorgel og er regjerende norgesmester i mellomklassen i backgammon.