Proteiners fødselsmerker
Henriette Aksnes disputerer fredag 7. februar 2014 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “N-terminal acetyltransferases NatC and NatF: cellular functions and substrates”.
Hovedinnhold
De fleste proteiner undergår kjemiske modifikasjoner som ofte er viktige for deres funksjon i cellen og organismen. Slike modifikasjoner skjer typisk etter at proteinet er dannet. N-terminal acetylering er en modifisering som hittil er beskrevet som å hovedsakelig skje under selve proteinsyntesen og den kjemiske gruppen som settes på proteinet kan derfor betraktes som et fødselsmerke.
I dette doktorgradsarbeidet fokuseres det på hvilken funksjon et slikt fødselsmerke kan ha for proteiner. Selv om dette er en vanlig reaksjon, har man så vidt begynt å avdekke dens molekylære og cellulære implikasjoner. For å utvide vår forståelse innenfor dette området har vi blant annet benyttet gjæren Saccharomyces cerevisiae. Modifikasjonen er avhengig av enzymer, kalt N-terminal acetyltransferaser (NATer) og ved å fjerne disse enzymene i gjær, har vi kunnet studere bestemte proteiner uten deres vanlige fødselsmerke. Tidligere forskning har antydet at denne modifikasjonen kan være avgjørende for proteinets lokalisering i cellen. Generaliserbarheten av dette prinsippet utfordres i denne avhandlingen, siden vi ved å fjerne acetylering av en rekke proteiner ikke kan observere endret lokalisering for disse.
I avhandlingen studeres også to enzymer, NatC og NatF, som katalyserer N-terminal acetylering, og her identifiseres flere av deres substrater, eller mottaker-proteiner av acetylgruppen. Denne informasjonen er viktig for videre studier av cellulære og fysiologiske implikasjoner av N-terminal acetylering.
NatF er et nytt medlem av NAT-enzymfamilien, og denne avhandlingen bidrar til den tidlige karakteriseringen av dette enzymet. Vi viser at NatF skiller seg fra andre NAT-er ved å lokalisere til organeller. Likevel er den katalytiske aktiviteten rettet mot cellens - og ikke organellenes - innside. Uten NatF får cellenes Golgi-apparat en unormal fasong, og vi tror at dette har sammenheng med våre funn som sier at NatF foretrekker å acetylere proteiner som assosierer med organellemembraner.
Personalia:
Henriette Aksnes ble født i 1982 og vokste opp i Bergen. Hun avsluttet mastergraden sin i Medisinsk cellebiologi ved Institutt for biomedisin (UiB) i 2009 og startet i 2011 som NFR-finansiert doktorgradsstipendiat i Thomas Arnesens forskningsgruppe ved Molekylærbiologisk institutt (UiB).
Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.